Honoré d ‘O – Mon doux pilote s’endort aussi

Honoré d'O, installatie Vlaanderen zond Honoré d ‘O naar de Biënnale van Venetië 2005. Wallonië ontvangt hem met open armen in Charleroi.
Voor wie dit grootse kunstevenement (12 juni 2005 – 6 november 2005) miste, is er nu zaterdag een ‘Concert de finissage‘ door het Goeyvaerts Consort.

Honoré d’O – geboren in Oudenaarde als Raf van Ommeslaege en in 1984 in Gent herboren als Honoré d’O – realiseert grootschalige installaties – minutieus samengesteld uit allerlei spullen – en video’s die een ode lijken aan het moment, het tijdelijke, het vergankelijke en het vluchtige. Met deze werken zet hij de cultus van het sacrale kunstobject op losse schroeven.
Voor het Belgisch Paviljoen op de 51ste Biënnale van Venetië in 2005, creëerde hij een op een schrijn lijkende ‘blue key ruimte’ (een technologisch snufje uit de filmwereld), waarin de betreder los van de achtergrond wordt gefilmd, om daarna tegen een andere te worden ‘ingeschreven’. Het ene ogenblik bevindt hij zich in New York en het volgende in de Oostenrijkse bergen.
Enerzijds is het werk een ‘making-of’ verhaal van de eeuwige vragen die Honoré d’O zich stelt naar de rol van de kunstenaar in onze huidige samenleving en naar het aandeel van de kunst in de maatschappij. Anderzijds is het een podium waarop ‘de queeste’ van de kunstenaar telkens opnieuw wordt opgevoerd.

Goeyvaerts Consort, Festival van Vlaanderen 2004 Mon doux pilote s’endort aussi (1976)
Karel Goeyvaerts schreef maar één a cappella koorwerk. Maar wat voor een ! Op flarden van een Frans gedicht van de Italiaanse, surrealistische Giorgio de Chirico, dompelt Goeyvaerts ons in een bad van raadselachtigheid, poëzie, sensualiteit, verlangen en avontuur. Een weldadige onthaasting. Een lust voor oog en oor. Een droomstuk.
Géén podiummuziek ook. Zangers en zangeressen versmelten met de objecten van Honoré d’ O’s installatie. Al zingend dwalen en verdwalen ze in de plastische raadsels die deze jonge, gevierde kunstenaar zijn toeschouwers biedt.

In de zomer van 2002 was het Goeyvarts Consort met dit programma reeds te gast in Estland. Dirigent Marc Michael De Smet hierover : “Dat Goeyvaerts’ Mon doux pilote s’endort aussi een meesterwerk is, werd weer eens door buitenlandse, Estlandse oren bevestigd. Dergelijke reacties hadden we ook al in Duitsland mogen ervaren. Dan doet het deugd ambassadeur te zijn voor eigen land. Met weinig andere stukken stel je je zo kwetsbaar op als met dit, zeker zoals wij het brengen. Maar als het lukt, werkt het betoverend. Dan blijft de zaal muisstil en staat de tijd stil. Mensen komen je achteraf feliciteren of bedanken met ingehouden intensiteit, delicaat, met een speciale blik in de ogen. Een klein mysterie is geschied, een bijzonder contact tussen uitvoerders en toehoorders. Dat komt bij hedendaagse muziek anders zelden voor. Waarom is Mon doux pilote s’endort aussi toch zo goed? Het blijft ongrijpbaar, mooi en poëtisch, de harmonieën zijn uitgelezen, de timing fascinerend, de Franse zinsneden boordevol illusie en suggestie, de vocale prestatie adembenemend (letterlijk), de interne conversatie warm en intiem, de soli verrassend, de latente spanning soms te snijden, de onvoorspelbaarheid subliem, het surreële verrukkelijk, het nieuwe zelden geëvenaard. De combinatie van een aantal factoren – de repetitieve stijl, de meesterlijke akkoorden, de geheimzinnige tekst, de fysiekvoelbare vocale aanwezigheid – levert een ongemeen krachtige cocktail op met bedwelmende, muzikale uitwerking. Men was er even niet, men vertoefde in verre, vreemde sferen. Als muziek zoiets teweegbrengt, is men gelukkig.”

Tijd en plaats van het gebeuren :

Concert de finissage: Honoré d’O – Mon doux pilote s’endort aussi
Goeyvaerts Consort
Zaterdag 27 mei 2006 om 20.30u
Site de l’Université du Travail
Boulevard Solvay 22
6000 Charleroi

Speciaal arrangement voor wie niet op eigen houtje ter plekke geraakt of voor wie zich liever laat rijden:
Goeyvaerts Consort legt een bus in van Oudenaarde (opstapplaats Scheldevallei – Fiertelstraat om 15.10u ) en Gent (opstapplaats De Sterre om 15.30u) naar Charleroi. U hebt dan de gelegenheid om in alle rust de tentoonstelling te bezoeken, tijd om de honger te stillen en daarna van het concert te genieten, met nog een drankje achteraf. Na het concert keert u natuurlijk met de bus terug.
Kostprijs all in (bus, tentoonstelling, maaltijd en concert): 50 EUR p.p.
De plaatsen zijn beperkt! Inschrijven uiterlijk op 25 mei : info@goeyvaerts-consort.be

Inschrijving pas geldig na storting van 50 euro p.p. op rekeningnummer: 000-1723271-66
van het Goeyvaerts Consort, Onderbossenaarstraat 12, 9680 Etikhove.

Meer info : Goeyvaerts Consort

One Reply to “Honoré d ‘O – Mon doux pilote s’endort aussi”

  1. Dankjewel voor je link naar Ad Mortem Festinamus! Ik heb jouw blog veel te laat ontdekt! Anders zou ik tenminste geweten hebben dat Current 93 afgelopen vrijdag in Antwerpen optrad! Gelukkig heb ik nog net op tijd gezien dat ik zaterdag een herkansing kreeg! Ik heb je link alvast toegevoegd aan de linkenpagina op mijn website. Op mijn blog voeg ik je zeker ook toe, van zodra “Blogrolling” opnieuw werkt! Keep it up!

Reacties zijn gesloten.