Bloedstollende, warme sound van ‘Hout’ en ‘Scratch’-keramiek

Soundscapes
Zaterdag van 12 tot 19 uur. Zondag en maandag van 10 tot 19 uur

“Hout” van Esther Venrooy en Frederik Croene

Sfeervolle en verfijnde combinatie van akoestische pianoklanken met spacy elektronica, ruis, sinustonenen dialoogsamples.

Componiste Esther Venrooy en pianist Frederik Croene creëerden gezamenlijk een reeks werken waarin de piano het bronmateriaal vormt voor elektronische compositie. Op het podium worden deze stukken dan weer gecombineerd met “rauwe” piano. Deze muziek is een zoektocht naar een mogelijk samengaan tussen een door de traditie beladen instrument en een relatief nieuw geluidsmedium.Door ongebruikelijke speeltechnieken als prepared piano te gebruiken brengen ze een unieke synergie tot stand tussen het traditionele instrument en de hedendaagse electronica. De in Gent residerende Nederlandse componiste Esther Venrooy weeft op onbevangen wijze verfijnde klanktapijten waarin flarden van country, ouderwetse horror en cryptische kortegolfberichten met behulp van elektronica tot leven worden gewekt. Venrooy releaste in 2003 de enthousiast ontvangen cd “to shape volumes, repeat” op het Antwerpse label Robo Records. Over deze cd schreef Koen Van Meel op kwadratuur.be: “[..]naast beluisterbaar ook beluisterenswaardig. Het microscopisch fijn uitgewerkt klankbeeld klinkt steeds heel mooi, verzorgd, afgemeten en glashelder, waardoor alle knutselwerk en doe-het-zelverij afwezig blijven.

Over ‘Hout’ was hij zo mogelijk nog enthousiaster : “Kandidaten voor de Grammy’s voor het mooiste klankdesign strijden vanaf nu voor de tweede plaats. Wie niet dolenthousiast is over de composities op ‘Hout’ zal immers niet rond de verbluffende klank van de cd kunnen. De combinatie van akoestische piano en abstracte elektronica levert hier een bloedstollende, warme sound af.”

Meer info : “Hout”, Esther Venrooy en Frederik Croene

Reviews:

Te zien en te horen in:
Van Disselhuis
Stationsstraat 11
2440 Geel

SCRATCH
Installatie van Jan Winkels

Keramist Jan Winkels ontwierp speciaal voor de binnentuin van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans een installatie met objecten in klei. Om te zien, aan te raken en te horen.

Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans
Stationsstraat 11
2440 Geel