Filmconcert : Harry Potter meets Wim Mertens

Wim Mertens Op zaterdag 10 juni vindt het derde filmconcert plaats van het Filmfestival Gent in coproductie met Kursaal Oostende en het Vlaams Radio Orkest. Het wordt een betoverende ontmoeting tussen de muziek van John Williams en Patrick Doyle uit de Harry Potterfilms én de muziek van Wim Mertens uit films zoals The Belly of an Architect, Der Lebensversicherer en Damiaan. Wim Mertens speelt live piano, Dirk Brossé is dirigent van dienst.

In het eerste deel van het filmconcert staat de muziek van Wim Mertens centraal. Mertens zal samen met het Vlaams Radio Orkest muziek spelen uit Peter Greenaways The Belly of an Architect, Damiaan en de nieuwe Duitse arthouse film Der Lebensversicherer. De meeste van de composities zijn te horen op de nieuwe cd van Mertens, partes extra partes, die opgenomen is met het Vlaams Radio Orkest en op 13 mei uitkomt.

In het tweede deel van het concert staat de muziek uit de films van Harry Potter centraal. Componist John Williams tekende voor de eerste drie Potterfilms. In zijn magische en fantasierijke composities combineerde hij op een speelse manier donkere en grootse thema’s met eerder lichtvoetige thema’s. Met succes, zowel voor de score die hij schreef voor Harry Potter en de Steen der Wijzen als voor Harry Potter en de Gevangene van Azkaban werd hij genomineerd voor een Oscar.

Een moeilijke en ondankbare klus dus voor de componist Patrick Doyle om John Williams op te volgen voor Harry Potter en de Vuurbeker. Want hoe treed je in de voetsporen van Williams wiens muziek zo mee de magische sfeer bepaalde van de Potterfilms? Doyle deed wat niemand verwachtte: hij besloot om quasi geen elementen van Williams’ scores over te nemen, en interpreteerde op zijn eigen manier de donkere sfeer uit de boeken van J.K. Rowling.

Het leverde een zeer wervelende soundtrack op met zware koperblazers, walsen en opwindende melodieën zonder gebruik te maken van de thema’s uit de eerste drie films. De score is mogelijks nog magischer dan het oorspronkelijke boek. De aanvankelijke sceptische fans van John Williams moesten toegeven dat Doyle niets minder dan een meesterwerk had afgeleverd. Kortom, het concert Harry Potter meets Wim Mertens belooft muzikaal vuurwerk op te leveren. Dirk Brossé ruilt alvast zijn dirigeerstok in voor een toverstaf!

Tijd en plaats van het gebeuren:

Harry Potter meets Wim Mertens
Zaterdag 10 juni om 20.00 u

Kursaal Oostende
Monacoplein
8400 Oostende

Meer info: www.wimmertens.be , www.kursaaloostende.be en www.filmfestival.be