Walpurgis’ Stom paard : stille muziek op een geheime locatie

Een zonderling koppel heeft in het geheim een klein auditorium opgetrokken op een overdekte binnenkoer in het hartje van de stad. Zij zingt af en toe een woord. Hij speelt af en toe een noot op de piano. Af en toe fluisteren ze iets wat niemand begrijpt.
Spaarzaam rijgen ze woorden en noten aaneen tot kleine verzinsels die even bizar als eenvoudig zijn, even banaal als verrassend: over een jonge straathond, twee geleerde professoren, Stom paard, een dorpsgek, een mislukte kennismaking, een winterse tocht op de slede, een familiebezoek, een ongelukkige olifant en regen… heel veel regen.

Stom paard, is een cyclus van 15 nurseryrhymes van de Russische schrijver Vadim Levin, op muziek gezet door de Russische componist Alexander Knaifel (1943). Net als bij tijdgenoten zoals bv Arvo Pärt is er in de muziek van Knaifel een streven naar eenvoud, innerlijkheid – naar een soort muzikale naaktheid. Hij is wars van iedere vorm van complexiteit. Het is de soberheid, de doorzichtigheid, een melancholiek dromen die zijn muziek een oprechtheid geeft.
Knaifel is een meester in het spinnen van verhalen uit een minimum aan materiaal. Zijn uitgebeende klankwereld is anarchistisch van opzet, maar extreem gedetailleerd in de uitwerking. Zijn extreme zuinigheid in taal, klank en gebaar en de belangrijke rol die hij de stilte toebedeeld, vragen om een extreme subtiliteit en concentratie, plus een totale overgave van de uitvoerders.

In Stom paard is niets wat het lijkt. De schoonheid van deze miniaturen ligt in het ongebruikelijke licht dat op gewone zaken wordt geworpen. Hoe ga je om met het besef dat alles om ons heen, elk voorwerp, elke gebeurtenis, een oneindig aantal betekenissen heeft? Zodra dat besef je werkelijk raakt, word je duizelig. Dan voel je hoe wonderlijk de wereld is. Alles draait om paradoxen. Banale voorvallen uit het dagelijks leven worden door de muziek uitvergroot en in tijd gerokken waardoor de schijnbaar onschuldige kinderverhaaltjes een absurd-obscuur karakter krijgen.
Stom paard is een compositie vol geheimen, vol omkeringen. Voor Knaifel is het absurde een essentiëel bestanddeel van spiritualiteit en het is zijn fascinatie voor magie, cijfers, absurde humor, voor ‘de achterkant van de spiegel’ die deze liedercylclus verbindt met zijn opera Alice. (Deze opera werd in september 2002, in een regie van Pierre Audi, gecreërd in de Nederlandse Opera.)

Stom paard is een ‘alchemistisch muzikaal gebeuren/ritueel’ uitgevoerd door 1 zangeres en 1 pianist. Beiden gidsen het publiek een ‘andere’ werkelijkheid binnen; helpen hen door te dringen voorbij de banaliteit van het leven…the other side of the mirror…

Stom Paard is een intimistische, sobere, poëtische muziekvoorstelling: een tikkeltje absurd met een vleugje mysterie, en een mengeling van kinderlijke sérieux en humor. Heel anders dan De Noces (Zomer van Antwerpen 2005) is Stom Paard een heel intieme voorstelling waar mooie stiltes de muziek ritmeren. Klokslag 21.00u brengt een gids je naar de geheime locatie. Op tijd komen is dus de boodschap! De voorstelling speelt overdekt en je zit met een 65-tal andere roeschouwers rond de muzikanten.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Walpurgis : Stom paard
15 juli tot 11 augustus (niet op maandag en dinsdag)
welkom vanaf 20.00 u – vertrek om 21.00u
Parking van de vroegere Stedelijke Bibliotheek,
Lange Nieuwstraat 105
2000 Antwerpen

Meer info : www.zomervanantwerpen.be en www.walpurgis.be

Volledig uitverkochte voorstelling ?
Laat je niet uit je lood slaan door de vermelding ‘helaas uitverkocht’ op de website van ‘zomer van antwerpen’. Aan de balie in de KBC-Toren of op het nummer 03/202 91 50 kun je meestal nog terecht voor extra tickets: tickets die – opnieuw – te koop zijn, zijn reserveringen die niet tijdig betaald werden, extra plaatsen op tribunes of tickets die gewoon nog beschikbaar zijn.