Soirée composée – Ensemble Explorations, Laïla Amezian, Erwin Vann & friends

Laïla Amezian De sterke line-up van artiesten staat garant voor een avond vol Bekoring. Zo confronteert zangeres Laïla Amezian (Arabanda) haar Marokkaanse roots met het romantische Liedrepertoire, en is er een thematische duik in de filmgeschiedenis.
Als rode draad speelt Ensemble Explorations het ‘Quatuor pour la fin du temps’ van Messiaen. Gecomponeerd en uitgevoerd in een concentratiekamp van de nazi’s, baseert dit meesterwerk zich op de bijbelse Openbaring van Johannes (de Apocalyps), het ultieme laatste oordeel tussen goed en kwaad.

Olivier Messiaen
schreef kleurvolle en ritmisch zeer complexe muziek, geïnspireerd door een diep religieus geloof, een fascinatie voor vogelgezang en de diversiteit van de natuur. Bovendien was hij gefascineerd door volksmuziek, exotische instrumenten en Oosterse ritmen en slaginstrumenten.Vaak maakte hij gebruik van ingewikkelde ritmische patronen, polytonaliteit en eigenaardige klanken.
Messiaen wordt in de muziekwereld als een buitenbeentje gezien, vooral door de aparte manier waarop hij met het begrip ‘tijd’ omgaat. De componist probeert muziek tot een transcendente, zelfs religieuze ervaring te maken door de muzikale tijd stil te zetten. In die zin is het ‘Quatuor pour la fin du temps’ misschien wel zijn meest idiomatische werk. Naast het gebruik van extreem langzame tempi speelt hij met eigenzinnige ritmische procédés die het traditionele dynamische verloop van de muziek ondermijnen. Hierdoor verschuift de aandacht van de luisteraar naar de zinnelijke, haast erotische klankwaarneming van het moment.

Programma
 • Olivier Messiaen, Quatuor pour la fin du temps
  I. Liturgie De Cristal
  II. Vocalise, Pour L’Ange Qui Annonce La Fin Du Temps
  III. Abime Des Oiseaux
  IV. Intermede
  V. Louange A L’Eternite De Jesus
  VI. Danse De La Fureur, Pour Les Sept Trompettes
  VII. Fouillis D’Arcs-En-Ciel, Pour L’Ange Qui Annonce La Fin Du Temps
  VIII. Louange A L’Immortalite De Jesus
 • Bekoring in het romantische Liedrepertoire
 • Themafilms Bekoring
Tijd en Plaats van het gebeuren:

Vrijdag 8 september 2006 om 20.00 u

Zaal Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel

Meer info : www.klarafestival.be en www.kaaitheater.be

——————————————————————–

Voor wie er op vrijdag niet kan bij zijn : donderdag houdt Ensemble Explorations de Grote Generale van Olivier Messiaens ‘Le Quatuor pour la fin du temps’
Donderdag 7 september om 20.00u
CC De Borre

Speelpleinstraat 10
3360 Bierbeek

Meer info : www.deborre.be en www.explorations.be