Lindberg & Karttunen : twee coyotes en een Europese creatie

Magnus Lindberg & Anssi Karttunen

Dat Magnus Lindberg de populairste van onze Finse componisten is, komt allicht doordat hij zich nooit helemaal heeft geschikt naar de dictaten van de naoorlogse hedendaagse muziek. Hij studeerde weliswaar in Darmstad, kent de computer door en door en vertolkte als pianist al werk van Boulez, Stockhausen en Berio. Toch is in zijn recente werken vooral de brute energie te horen van de punkgroepen die hem in de jaren 1980 beïnvloedden. Er waait een wervelwind over zijn grote, dramatische fresco’s waarin de harmonie vervat ligt tussen spanning en ontspanning… zoals in de goede oude tijd, of toch bijna. Een klassieke componist, maar toch nooit voorspelbaar en steeds verbluffend.

Op maandag 11 september vertolkt hij zijn eigen werken aan de piano, solo of met zijn uitzonderlijke cellist Anssi Karttunen, die al 20 jaar zijn partner is.

Voor Magnus Lindberg is fysieke contact met de klank tijdens het compositieproces van essentieel belang. Daarnaast heeft hij altijd al de behoefte gevoeld om te communiceren met het publiek. De concertdimensie, met de bijbehorende adrenaline, is voor mij hem belangrijk. Vooral omdat een componist werkt met visies, met utopische concepten. Een concert voorbereiden betekent de confrontatie aangaan met alle praktische aspecten: het beheersen van tijd, vorm, details enz.

Op het KlaraFestival vertolkt hij samen met Anssi Karttunen ‘Dos Coyotes’. Het werk verwijst naar de stukken die Lindberg 15 jaar geleden schreef voor kinderkoor en die gebaseerd zijn op Indiaanse dierengedichten. Eerst maakte hij er een versie van voor klein orkest, ‘Coyote Blues’ getiteld, wat verwijst naar de Amerikaanse etnische muziek. Op vraag van Anssi Karttunen werkte hij het stuk nadien om tot een versie voor piano en cello, en doopte het ‘Dos Coyotes’ .

Het is net als het ‘Celloconcerto’opgedragen aan Karttunen. De composities die Lindberg voor hem maakt, komen dan ook gezamenlijk tot stand. Componeren is vaak wel een eenzaam werk, maar samen met een solist ontstaat er, nog voor het werk in première gaat, een dialoog. ‘Ik ben een zeer aandachtige luisteraar, vooral wanneer het iemand betreft die me alles heeft geleerd over snaarinstrumenten‘, zo stelt Lindberg.’ Ik schrijf graag virtuoze muziek, maar het nodeloos moeilijk maken vind ik niet nodig.

Programma :

Magnus Lindberg Stroke, Jubilees, Dos Coyotes, Partia, Etudes I & II, Celloconcerto (Europese creatie)
Magnus Lindberg piano – Anssi Karttunen cello

Tijd en plaats van het gebeuren:

Maandag 11 september 2006 om 20.00u
Zaal Paleis voor Schone Kunsten – Ter Arken
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.klarafestival.be en www.bozar.be

Dit concert wordt rechtstreeks uitgezonden op Klara.