dedonderdagen : eigenzinnige GPS voor hedendaagse kunst

dedonderdagen Met dedonderdagen presenteert deSingel een bruisende mix van performance, dans, concert, video, film, beeldende kunst, cross-over, … allemaal op één avond. Dit seizoen treedt Edith Doove als gastcurator van dedonderdagen op. Met haar kunstagentschap ed.projects staat zij garant voor de avontuurlijke multidisciplinaire aanpak eigen aan dedonderdagen.
 
 
De drie geplande avonden, op 16 november, 1 februari en 26 april, worden opgevat als een trilogie. Sommige namen keren op alle drie de avonden terug: audiokunstenaar Stefaan Quix componeert een nieuwe trilogie die inspeelt op de bijzondere architectuur van deSingel, (performance-)kunstenares Dora Garcia regisseert op verschillende manieren aanwezigheden in het gebouw en architect Wim Cuyvers exploreert het gebouw op eigenzinnige wijze. Uiteraard staan er nog heel wat andere namen op het programma…

Fables of Fungus
Charles Mingus (1922 – 1979 ) was een contrabassist, pianist, componist en orkestleider en in de late jaren vijftig en de vroege jaren zestig een van de toonaangevende figuren in de jazz. Dankzij Fables of Fungus levendiger dan ooit. Om de composities van Mingus uit te werken en live te spelen, zocht contrabassist Fre Madou (DAAU) enkele jonge topmuzikanten bij elkaar: Bram Weijters, Bert Huysentruyt, Vincent Brijs, Andrew Claes, Sara Meyer, Bart Borremans en Dree Peremans. Met z’n achten produceren ze een geweldige energiestoot. Hun motto halen ze ook bij Mingus: “Making the simple complicated is commonplace; making the complicated simple, awesomely simple, that’s creativity.”

Mira Sanders, Excerpt of a Day
Excerpt of a Day is een geluidsfragment van een dag, van een dagelijks leven. Voor Mira Sanders is de perceptie van het alledaagse, al wandelend, observerend, de ruimte aftastend, steeds een vorm van bevraging. In Excerpt of a Day wordt het werkelijke tot het mogelijke teruggebracht. De afwezigheid van representatie in beeld creëert een mentale ruimte in klank, een denkbeeldig vacuüm waar nieuwe beelden schuilen. Als toeschouwer word je op jezelf teruggeworpen, afgeschermd van de leegte die de ons omringende beeldenvloed met zich meebrengt. Wanneer dan toch een representatief beeld verschijnt, wordt geen invulling aangereikt: een lege theaterzaal strekt zich uit over een imaginair publiek, voorbij de scheiding tussen ‘zien’ en ‘zijn’, tussen het ‘werkelijke’ en het ‘gespeelde’.

One-off, Voices and piano
One-off wil een multifunctioneel kader opzetten voor de opvolging van het werk van jonge componisten, het onderzoek naar componisten uit vorige generaties, de realisaties van opnames en het produceren van projecten rond specifieke thema’s. Met een musicologisch onderzoek als uitgangspunt, maar niet als doel op zich, groeien bepaalde projecten zeer organisch vanuit die nieuwe kennis tot nieuwe producties.
Voor dedonderdagen brengt One-off Voices and Piano op basis van het markante werk van componist Peter Ablinger. Daarin vertrekt Ablinger van de stemmen van bepaalde historische figuren in combinatie met een ‘unisono’ of ‘unichrono’ pianopartij. Guy Vandromme is uitvoerend pianist en voegt hieraan nog Weiss/Weisslich 18 van Ablinger toe plus het verrassende A lasting song for Geha (1990) en Ikebana (2001) van Kunsu Shim.

Stefaan Quix, Klankspoor voor deSingel I
Stefaan Quix woont en werkt in Brussel en is als bassist en componist permanent actief in drie of vier muzikale projecten: het componeren van neominimale stukken en soundtracks voor experimentele cinema, de nauwkeurige analyse van Glenn Goulds interpretaties van Bachs Die Goldberg Variationen en meer recent de creatie van audiovisueel werk.
Voor dedonderdagen componeert hij de trilogie Klankspoor voor deSingel waarbij hij zich laat inspireren door het gegeven soundtrack en het gebouw van deSingel.

Tijd en plaats van het gebeuren:

dedonderdagen#11
Donderdag 16 november om 20.00 u

deSingel
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be , www.dedonderdagen.be , www.fables-of-fungus.com , www.cheloniamydas.org en www.edprojects.be

Elders op Oorgetuige : ‘The Bazaar and The Cathedral 1.5‘, 17/05/2003