Het ongehoorde : Helmut Oehring & Eric Sleichim

Danel - Blindman De Duitse componist Helmut Oehring (°1961) is de zoon van dove ouders. Daarvan werd hij zich pas bewust toen hij in een andere familie terecht kwam om te leren spreken. Een shockerende ervaring. De diepe stem van zijn moeder had hem steeds heel normaal geklonken. Hij werd bouwvakker en leerde zichzelf gitaar spelen en componeren. Voor hem is zien belangrijker dan horen. Zien is gekoppeld aan spreken, aan communicatie, aan mededeling. Ook als componist denkt en droomt hij in gebarentaal. Ligt het daaraan dat Oehring alle instrumentale klanken vervreemdt? Dat hij de snaren verstemt, de vellen ontspant, het metaal afdekt, tot niets nog natuurlijk klinkt en vibreert? De muzikanten moeten zich onderwerpen aan Oehrings muzikale grammatica, zowel op het niveau van de tijds- en ritmestructuren als voor de bewegings- en ruimtecoördinatie. Ze moeten als het ware opnieuw leren spreken op hun instrument.
Dit portretconcert brengt de wereldcreatie van een werk voor Blindman en Quatuor Danel, een opdracht van deSingel. Daarnaast oude en nieuwe versies van bestaande Oehring-composities en een werk van Blindman-bezieler Eric Sleichim.

Programma :

  • Stille.Macht! (versie Blindman), Helmut Oehring
  • Marie B voor strijkkwartet en video, Helmut Oehring
  • Foxfire Zwei (nieuwe versie voor baritonsaxofoon), Helmut Oehring
  • Sexton A. voor altviool, Helmut Oehring
  • Love in voor strijkkwartet en 4 saxofoons (wereldcreatie, opdrachtwerk deSingel), Helmut Oehring
  • Gestimmtseit voor strijk- en saxofoonkwartet, fluisterstem en elektronica, Eric Sleichim
Tijd en plaats van het gebeuren :

Blindman – Quatuor Danel
Doppelquartett mit Henry – wereldcreatie
Vrijdag 24 november 2006 om 20.00 u
(Inleiding Yves Knockaert om 19.15 u )
deSingel – Blauwe Zaal
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be, www.blindman.be , www.quatuordanel.com en www.helmutoehring.de