Sarangî string sound system op France Culture

Dhruba Gosh, Dj Olive en Jean Paul Dessy In de nacht van 4 op 5 januari 2007, precies om middernacht, zendt France Musique het concert “Sarangî string sound system” uit. Dit concert werd opgenomen tijdens het Festival “Les 38° rugissants” in Grenoble op 24 oktober 2006. (Een week later – op 3 november – waren het Ensemble Musiques Nouvelles, Dhruba Gosh en Dj Olive met hetzelfde programa trouwens ook te gast in Bozar in Brussel).
In dit concert scheppen Dhruba Ghosh, de musici van het Ensemble Musiques Nouvelles en Jean Paul Dessy samen een muterende, ‘metafonische’ muzikale wereld, tegelijk erg Indisch en erg actueel van aard. Het Sarangi Strings Sound System is een nieuw type orkest waarin sarangi, violen, cello’s en elektronische tampura een soort transcultureel ‘consortium’ vormen, een symbiose van kunst en van een minimalistische schriftuur.

In India staat Dhruba Ghosh bekend als een van de grootste meesters van de sarangi, een strijkinstrument dat praktisch alle soorten muziek uit Noord-India begeleidt. Dhruba Ghosh is niet alleen de trotse boodschapper en bewaarder van een rijke traditie, hij is ook een musicus die openstaat voor de talloze actuele klankwerelden uit het Westen. Zo werkte hij o.m. samen met Philip Glass en Michael Nyman. Dhruba Ghosh is een van de weinige Indiase grootmeesters die in staat zijn een brug te slaan tussen westerse moderniteit en Indiase eeuwigheid.

Het concert wordt integraal uitgezonden op 5 januari om 00.00 u en is online te beluisteren via www.francemusique.fr
Nadien blijft de uizending onbeperkt beschikbaar via de podcast van france musique/émission tapage nocturne op www.radiofrance.fr

Meer info : www.musiquesnouvelles.com en www.38rugissants.com