Ictus brengt Morton Feldmans ‘For Philip Guston’

Philip Guston / Morton Feldman Voor liefhebbers van zeer lange stukken presenteert Artefact op woendsag Morton Feldmans maar liefst 4 uur durende ‘For Philip Guston (in 1984 gecomponeerd voor piano/celesta, fluit en slagwerk) ter nagedachtenis van deze Amerikaanse schilder. Morton Feldman (1926-1987) schreef muziek die wars is van pathos. Rust, geduld, transparantie en concentratie zijn opvallende kenmerken die dwingen tot verscherpt luisteren. Feldman werkte van moment naar moment, van de ene klank naar de andere zonder zichzelf te onderwerpen aan enig opgelegd systeem.

Over de lange duur van zijn werken zei Feldman: “Mijn hele muziekgeneratie zat vast aan muziekstukken van 20 tot 25 minuten. Bij werken die een uur of minder duren denk je aan vorm, maar na anderhalf uur wordt het een kwestie van schaal. Vorm is makkelijk, het is gewoon het opdelen in delen. Maar schaal is een heel ander verhaal. Dan moet je controle hebben op het hele stuk, het vereist een verhoogde concentratie.” De gehaaste bezoeker kan de zaal stil verlaten, maar geduldige luisteraars worden getrakteerd op een onvergetelijke en intense ervaring.
De Nederlandse pianist Kees Wieringa stelt het als volgt: “Het mooie aan de muziek van Morton Feldman vind ik dat hij de luisteraar als het ware laat ervaren dat de tijd niet bestaat, hem doet de tijd vergeten.
Het is muziek die ervoor zorgt dat je als luisteraar de oren worden gewassen, je leert opnieuw luisteren. De stilte overwint het geluid, zou je kunnen zeggen, de muziek is zo zacht dat je het bijna niet hoort. En toch hoor je het.
‘Tijd’ en de verhouding tussen ‘stilte’ en ‘geluid’, dat zijn de sleutelbegrippen bij Feldman, als je goed naar zijn muziek luistert lijkt het wel alsof de componist tonen verpakt in stilte om iedere toon niets anders dan de ene toon te laten zijn.”(*) 

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ictus : Morton Feldman, For Philip Guston (try out)
Maandag 12 februari 2007 om 18.00 u

Nadine
Herderstraat 30
1050 Brussel

Meer info : www.nadine.be en www.ictus.be

———————————–

Artefactfestival i.s.m. De Nieuwe Reeeks : Ictus : Morton Feldman, For Philip Guston
Woensdag 14 februari 2007 om 20.00 u

STUK – Labozaal
Naamsestraat 96
3000 Leuven

Meer info : www.artefact-festival.be , www.denieuwereeks.be , www.stuk.be en www.ictus.be

(*) Morton Feldman Session op DVD. ‘muziek op canvas’ – ‘de schepping van een kunstwerk’ op www.dofoundation.com
Morton Feldman’s mysterious musical landscapes, Alex Ross op www.newyorker.com, 19 juni 2006
Morton Feldman Texts: Essays and Articles on MF and his music
‘Morton Feldman, The Feldman fragments’, Eric De Visscher op www.arsmusica.be (Fr)
Morton Feldman op UbuWeb Sound

Elders op Oorgetuige :
Raum : een samenzwering van muziek, dans en scenografie, 6/12/2006
Last Pieces : cocktail van hedendaagse dans en muziek, 29/05/2006
Percussieconcert met verrassende instrumenten en spectaculaire klanken (Morton Feldman), 29/11/2006