Al Amin Dada opent voorjaarsseizoen De Nieuwe Reeks

Al Amin Dada In 2006 nam de muziekwereld afscheid van twee grote componisten: György Ligeti en Lucien Goethals. Het openingsconcert van het voorjaarsseizoen wordt volledig gewijd aan Goethals’ laatste compositie Al Amin Dada, die tot stand kwam in samenwerking met de jonge klankpoëet Jelle Meander. Van Ligeti staat het magistrale orgelwerk Volumina (1961) op het programma.
Verder wil De Nieuwe Reeks je laten proeven van heel diverse muziek uit de tweede helft van de twintigste eeuw en de jonge eenentwintigste eeuw. Het werk van grote namen uit minder jonge generaties wordt gecombineerd met composities van jong aanstormend talent. De ensembles en uitvoerders getuigen van dezelfde diversiteit. Zo kan je traditionelere bezettingen en instrumenten zoals het strijkkwartet, het orgel en zelfs een cimbalon horen, maar ook elektronica en multimediale concerten komen aan bod. Op de planken staan naast de gevestigde waarden zoals Joris Verdin, het Spectra Ensemble en het Spiegel String Quartet ook heel wat jonge uitvoerders zoals Katrien Gaelens, Maarten Buyl, Tom de Cock en Thomas Vanlede.
Vorige week verleende De Nieuwe Reeks ook haar medewerking aan twee concerten in het kader van het Artefactfestival, met muziek van Feldman, Parmegiani en Günter.
Op die manier biedt De Nieuwe Reeks u een panoramische blik op de hedendaagse muziekscène in Vlaanderen en daarbuiten. De inleidingen bij de concerten dienen als verrekijker voor wie meer over dat prachtige landschap wil ontdekken …

Na twee concerten in samenwerking met het Artefact festival heeft De Nieuwe Reeks dit voorjaar dus nog zeven eigen producties te bieden.
Op woensdag 21 februari geeft Françoise Vanhecke de aftrap met Al Amin Dada. Het is een muziektheaterwerk dat vertrekt van de laatste compositie van de onlangs overleden Gentse componist Lucien Goethals (1931-2006) op een libretto van Jelle Meander. De tekst werd geschreven in een combinatie van Swahili, Engels, Nederlands, Latijn en Jabberwocky. Het is in wezen een surrealistisch droomdicht omtrent het bizarre leven van de Oegandese oud-dictator Idi Amin. In vijftien momenten geniet dit personage van een welverdiende coma. Even is hij al amin, de wijze. In die hoedanigheid beschouwt hij zijn daden en woorden. Tegelijkertijd denkt hij vaak aan zijn zus (dada) en verdenkt hij een westerse mzungu van het stelen van zijn leven. Daarna is het stil. Kugoga kwingi nwa kunwesanga mpasi, teveel spreken verwondt de mond …Het staat iedereen natuurlijk vrij dit alles niet te geloven.
Deze bijzondere voorstelling wordt gerealiseerd door Françoise Vanhecke (zang en piano), Maja Jantar (regie), Satu Peltoniemi (kostuum) en Svend Thomsen & Thomas Gerard (scenografie).
Al Amin Dada ging in première op 1 februari 2007 dedonderdagen#12 in deSingel.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Krikri vzw / Françoise Vanhecke – Lucien Goethals, Al Amin Dada
Woensdag 21 februari 2007 om 20.30 u (Inleidende lezing door Rebecca Diependaele (Matrix) om 19.45 u )
STUK Soetezaal
Naamsestraat 96
3000 Leuven

Meer info : www.denieuwereeks.be , www.krikri.be, www.francoisevanhecke.be en www.slg.be
———————————————————
Dinsdag 6 maart om 20.30 u
Nieuwpoorttheater
Nieuwpoort 31 – 36
9000 Gent

Meer info : www.nieuwpoorttheater.org , www.krikri.be, www.francoisevanhecke.be en www.slg.be

Elders op Oorgetuige:
dedonderdagen#12 : avontuur in woord, beeld en klank, 31/01/2007
In memoriam Lucien Goethals : een gesprek uit de archieven, 14/12/2006