Ars Musica opent met Frühlings Erwachen van Benoît Mernier

Mernier, Frühlings Erwachen Vrijdag opent Ars Musica/Spring met de wereldcreatie van de opera ‘Frühlings Erwachen’ van onze landgenoot Benoît Mernier, een productie van de Koninklijke Muntschouwburg. Mernier neemt Frank Wedekinds toneelstuk als uitgangspunt om nu zelf de stap te zetten naar opera. Wat hem in dit verhaal vooral charmeerde, was de onderliggende gedachte dat ieder van ons, jong en oud, wordt geconfronteerd met tegenstrijdige passies en emoties; het is onze opdracht een manier te vinden om daar mee om te gaan.

“Geloof me, liefde bestaat niet, enkel eigenbelang, enkel egoïsme. […] Ik hou net zomin van jou als jij van mij.” Een meisje sterft aan een mislukte abortus, een jongen pleegt zelfmoord en een andere wordt gevangengezet: de onschuld is ver te zoeken in Wedekinds Voorjaarsontwaken. Met een bijzonder fijnzinnig gevoel voor poëzie beschrijft hij de overgang van kindertijd naar volwassenheid, het moment waarop de eeuwige en universele vragen over de zin van het bestaan in ons ontwaken en onze seksuele verlangens ontluiken, de moeilijkheden die we als adolescent ondervinden om de wereld der volwassenen binnen te treden – en vice versa. (tekst: De Munt)

Benoît Mernier (°1964 ) studeerde orgel bij Firmin Decerf en ging nadien naar het Koninklijk Muziekconservatorium van Luik waar hij talrijke eerste prijzen behaalde alsook het hoger diploma orgel in de klas van Jean Ferrard. Van laatstgenoemde werd hij gedurende verschillende jaren assistent aan de conservatoria van Luik en Brussel. Hij volgde lessen bij Jean Boyer aan het conservatorium van Rijsel. In Luik kwam hij in contact met de hedendaagse muziek, met belangrijke figuren zoals Claude Ledoux, Henri Pousseur, Bernard Foccroulle, Célestin Deliège en Philippe Boesmans, bij wie hij later in de leer ging voor compositie. In 1995 volgde hij een stage aan het Ircam onder leiding van Emmanuel Nuñes en Luca Francesconi. Als vertolker en pedagoog treedt Benoît Mernier zowel in binnen- als buitenland op. Hij heeft verschillende opnames op zijn naam, waarvan één die werd bekroond door de Grand Prix de l’Académie du disque Charles Cros. Hij doceert muziekanalyse aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Luik en orgel aan het IMEP (Institut supérieur de Musique et de Pédagogie) in Namen. Met Artifices voor orgel won hij in 1990 de Eerste Prijs van de Internationale Tribune voor Componisten die onder het beschermheerschap staat van de Unesco. De Koninklijke Academie van België (afdeling Schone Kunsten) verleende hem in 1995 een prijs voor Blake Songs (compositie voor stem en kamerorkest). Hij was ook laureaat van de Stichting Spes. In 1999 kreeg hij voor zijn Quintette avec clarinette de prijs Gilson van de Communauté des Radios publiques de Langue française. Benoît Mernier was tijdens het seizoen 2002-2003 in residentie bij de Filharmonische Vereniging van Brussel en in 2004 bij het festival Carinthischer Sommer. Zijn muziek kenmerkt zich door haar beweeglijkheid, elegantie en lichtheid, zonder oppervlakkigheid. Bij het componeren speelt zijn ervaring als praktiserend musicus een grote rol. Zijn eerste opera Frühlings Erwachen, een opdracht en productie van De Munt, wordt op 9 maart gecreëerd als opening van het festival Ars Musica.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ars Musica/Spring 2007
Symfonieorkest en jeugdkoor van de Munt: Mernier, Frühlings Erwachen
Vrijdag 9 maart 2007 om 20.00u (Inleiding om 19.30 u) : Première

Ook op di 13, do 15, di 20, do 22 en za 24 maart 2007, telkens om 20.00u (inleidingen om 19.30 u)
En zo 11 en zo 18 maart 2007, telkens om 15.00u (inleidingen om 14.30 u)
De Munt
Munt
1000 Brussel

Meer info : www.demunt.be en www.arsmusica.be

Tussen zaagsel en schaafkrullen: korte berichten uit het atelier – gesprek met Benoît Mernier, interview met Tarquin Billiet op www.arsmusica.be, 31 januari 2003

—————————————————

Benoît Mernier en Jacques De Decker
Naar aanleiding van deze wereldcreatie organiseert Les Midis de la Poésie een ontmoeting tussen componist Benoît Mernier en librettist Jacques De Decker. Deze ontmoeting wordt gemodereerd door Lucien Noullez.

Dinsdag 13 maart 2007 om 12.40 u
Théâtre Royal du Parc
Wetstraat 3
1000 Brussel
Meer info: www.cinemaniacs.be/midis-poesie

—————————————————

Benoit Mernier en William Cliff
Op maandag 19 maart 2007 brengt het Maison du spectacle – La Bellone in het kader van de cyclus Portées-Portraits, soirée musicales et littéraires een unieke confrontatie tussen het werk van Benoît Mernier en dat van dichter William Cliff.

Maandag 19 maart 2007 om 20.15 u
Lla Maison du Spectacle-la Bellone
Rue de l’Est 43
1030 Brussel

Meer info : www.albertine.be