Gtrs : vijf jonge gitaristen geven staalkaart van hedendaags gitaarrepertoire

Lois V Vierk Donderdag in Logos geven vijf jonge gitaristen een staalkaart van wat een moderne gitaar kan. Elektronika kan daarbij natuurlijk niet meer ontbreken.
Zowel akoestische als elektrische gitaren zijn te horen in werken van Lois Vierk, Tristan Murail en Vinko Globokar. Componist, computervirtuoos en gitarist Kristof Lauwers stelt zijn nieuwste elektro-akoestische compositie voor. Van de partij zijn de gitaristen Kobe Van Cauwenberghe, Toon Callier, Matthias Koole, Jona Kesteleyn, Mattie Archie en percussionist Jeroen Stevens.

“Go Guitars” is een werk uit 1981 voor vijf elektrische gitaren (“Go” betekent vijf in het Japans). De vijf gitaren zijn microtonaal rond de noot mi gestemd en worden als één massief instrument behandeld. Het stuk klinkt als een vreemde mengeling van Japanse en repetitieve muziek met intrigerende boventonen en resonanties.
Na haar studies piano, etnomusicologie en compositie (bij o.a. Morton Subotnick) begon Lois V Vierk een uitgebreid onderzoek over de Japanse gagaku muziek, wat t leidde tot een tweejarig verblijf in Tokio. Vierk schreef verschillende werken voor een ensemble van identieke instrumenten tijdens de jaren ’80.

“Vampyr!” (1984) is één van de werken uit Murail’s oeuvre waarin geen spectrale technieken gebruikt worden. In de verklarende nota’s vraagt de componist aan de uitvoerder om te spelen zoals gitaristen uit de pop- en rockmuziek als Carlos Santana en Eric Clapton. “Vampyr!” is een deel uit de cyclus “Random Access Memory”.
Tristan Murail (°1947, Frankrijk) geldt samen met Gerard Grisey als een hoofdfiguur van de “spectrale” muziek. Deze muziekstijl legde de nadruk op de harmonie in de muziek en de relatie van die harmonie met de akoestiek. Murail studeerde bij Olivier Messiaen en won in 1971 de Prix de Rome. In 1973 stichtte hij het ensemble Itinéraire dat een internationale reputatie opbouwde door zijn uitvoeringen met elektronica. Vanaf 1980 gebruikte Murail ook de computertechnologie voor zijn onderzoek van akoestische fenomenen. Dat leidde tot een samenwerking met het IRCAM waar hij van 1991 tot 1997 verantwoordelijk was voor het compositieprogramma en waar hij ook meehielp aan de ontwikkeling van de Patchwork software. Tristan Murail gaf les aan het conservatorium van Parijs, het IRCAM, de Darmstadt Ferienkurse, en de Toho University in Tokio. Nu is hij professor kompositie aan Columbia University.

De componist Vinko Globokar heeft een speciale voorliefde voor werken waarin de stem, blaasinstrumenten en tekst voorkomen (vaak samen verwerkt in één solo-stuk). Hij is er van overtuigd dat muziek een kritische functie heeft in onze maatschappij. In werken als “Les Emigrés” of “L’Armonia Drammatica ” behandelt hij verschillende sociale problemen. Om te componeren put hij zijn inspiratie vaak uit buitenmuzikale onderwerpen. Vinko Globokar werd in 1934 geboren toen zijn Sloveense ouders als immigranten in Frankrijk verbleven. Van zijn dertiende tot zijn twintigste woonde hij in Slovenië waar hij zijn eerste muziekstudies genoot. Later studeerde hij bij o.a. René Leibowitz (Parijs) en Luciano Berio. Als trombonist zorgde hij voor een nieuw en hedendaags oeuvre voor dit instrument. Componisten als Luciano Berio, Mauricio Kagel, Karlheinz Stockhausen, Louis Andriessen en Toru Takemitsu schreven werken voor hem. Als dirigent werkte hij samen met orkesten van de Westdeutscher Rundfunk, Radio France, Radio Helsinki en Radio Ljubljana.

Hugues Dufourt (°1943) studeerde piano en kompositie en daarna ook filosofie (bij o.a. Gilles Deleuze). Samen met Tristan Murail en Alain Bancquart richtte hij in 1977 het Collectif de Recherche Instrumentale et de Synthèse Sonore (Criss) op. Vanaf 1985 was hij ook de onderzoeksleider aan het CNRS en het Centre d’Information et de Documentation / Recherche Musicale (CID-RM) dat hij oprichtte in 1982. Zijn muziek werd niet enkel door gerenommeerde Franse maar ook internationale ensembles gespeeld.

Programma:
  • Lois V Vierk, Go Guitars (5 elektrische gitaren)
  • Tristan Murail, Vampyr! (elektrische gitaar)
  • Vinko Globokar, Automusique
  • Hugues Dufourt, L’Île Sonant (elektrische gitaar en perkussie)
  • Kristof Lauwers, Nieuw elektro-akoestisch werk
Tijd en plaats van het gebeuren :

GTRS
Donderdag 5 april 2007 om 20.00 u
Logos Tetraeder,
Bomastraat 26
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

Extra :
De musicus volgens de filosoof – een ontmoeting met Hugues Dufourt, Pierre Goldé op www.arsmusica.be, 1992
Gesprek met Hugues Dufourt, Bastien Gallet op www.arsmusica.be, 2002
Tristan Murail – Interview met Tino Haenen, op www.arsmusica.be, december 2004
Vinko Globokar op www.champdaction.be