Novecanto zingt Rilke

Rainer  Maria Rilke Novecanto is een Gents onafhankelijk gemengd koor voor ‘klassieke muziek vanaf 1900’. Het bestaat uit een veertigtal moedige liefhebbers die een vakkundige afwerking nastreven en staat sinds 1991 onder de leiding van Katrijn Friant. Het heeft een democratische en open structuur, is zelfbeherend en pluralistisch, en is vrij van invloed van elke beweging of organisatie. Het koor brengt elk jaar een nieuw eigen concert met een gevarieerd programma. Vertrekkend vanuit één thema, muziekstuk, componist of muzikaal gegeven, gaat het koor op zoek naar aanverwante muziek. Kenmerkend voor deze projecten/concerten is het verkennen van nieuwe of onbekende werken.

In “Rainer Maria Rilke/Gezongen” wil Novecanto een kaleidoscopisch overzicht geven van muziek gecomponeerd op teksten van Rainer Maria Rilke (Praag, 1875 – Montreux, 1926) , één van de belangrijkste Duitse dichters van zijn generatie. Novecanto brengt Hindemiths overbekende ‘Six Chansons’ voor koor op tekst van de dichter, maar ook uittreksels uit ‘Das Mariënleben’ voor sopraan en piano, waarin duidelijk wordt dat Paul Hindemith ten onrechte alleen beschouwd wordt als vruchtbaar componist van didactisch bruikbare kamermuziek. Zijn liederencyclus ‘Das Marienleben’ (1923), op teksten van Rainer Maria Rilke, heeft in het liederengenre een zeer grote invloed gehad. Verder staat er werk van Morten Lauridsen en van de jonge Amerikaanse componiste Terry Winter Owens op het programma. Lauridsen is één van de meest uitgevoerde componisten van Amerikaanse koormuziek. Hij schrijft zowel sacrale als wereldse muziek, en is één van Amerika’s meest fijnzinnige en meest geliefde componisten geworden. Zijn liefde voor poëzie wordt vaak weerspiegeld in zijn composities, en hij vertrekt tijdens het componeren vaak vanuit de tekst.
Uiteraard schreef ook huiscomponist en bas Lucien Posman voor deze gelegenheid zijn eigen Rilke/Rosenlied.
Voor dit concert wordt Novecanto aangevuld met paukeniste Lisa Couck, violist Paul Klinck, sopraan Ann De Prest en  pianist Koen Van Overberghe.

Programma :
  • Paul Hindemith, Six Chansons (on original French Poems)
  • Morten Lauridsen, Les Chansons des roses
  • Hindemith, Uittreksels uit ‘Das Mariënleben’ : An die Musik – Imaginärer Lebenslauf
  • Terry Winter Owens, The Eight Elegy
  • Lucien Posman, Rilke/Rosenlied
Tijd en plaats van het gebeuren :

Novecanto o.l.v.Katrijn Friant : Rainer Maria Rilke Gezongen
Zaterdag 2 juni 2007 om 20.30 u

Zaal Parnassus
Oude Houtlei 124
9000 Gent

Meer info : www.novecanto.be
www.rilke.de, www.literair.gent.be, www.terrywinterowens.com

Lucien Posman op www.matrix-new-music.be