NOB & Anna Vinnitskaya

Anna Vinnitskaya In het kader van het Fête de la musique speelt het Nationaal Orkest van België donderdag in Bozar een gratis concert met werk van Wagner, Sibelius en Bartók. Vrijdag is het orkest met hetzelfde programma te gast op het Festival d’Aubel. En zaterdag begeleidt het NOB de Russische pianiste Anna Vinnitskaya, laureaat van het Koningin Elisabethwedstrijd 2007, in het Kursaal te Oostende. Éen maand na de inspanningen van de wedstrijd zal ze het eerste concerto van Tchaikovsky uitvoeren.

Bij de première van Bartoks Concerto voor orkest in Carnegie Hall in 1944 sprak de dirigent Sergej Koussevitzky over ‘het beste werk van de laatste 25 jaar’. De legendarische Russische dirigent overdreef nauwelijks. De compositie blijft één van de muzikale meesterwerken van de 20ste eeuw en een live-uitvoering is een spectaculaire belevenis.
‘Concert voor orkest’ van Bela Bartók is in feite een symfonie, een vijfdelig werk dat wordt samengehouden door terugkerende motieven, een werk in de bekende boogvorm van Bartók, of in zijn eigen woorden een compositie “die een geleidelijke overgang biedt van de strengheid van het eerste deel en het sombere doodslied van het derde naar de positieve levensopvatting van de finale.” Wat tenslotte de benaming bepaalde is de wijze waarop de instrumenten en instrumentgroepen worden behandeld. Dat gebeurt op een concertachtige, wedijverige manier, waarbij iedere instrumentalist zijn virtuositeit kan tonen.
Vandaar dat het Concert voor orkest (nog steeds!) óók een orkestraal showstuk van de eerste orde is. Het is zeker niet het meest diepgravende of complexe stuk van Bartók in muzikale of emotionele termen, maar de simplificatie die in zijn late stijl duidelijk is, wijst eerder op een proces van distillatie dan op een vermindering van muzikale aspiraties. De vijf delen vertegenwoordigen een geleidelijke overgang van de ernst uit het eerste deel naar de uitbundigheid van de finale met allerlei onderbrekingen onderweg, zoals het luchthartige, satirische tweede deel, het daarop volgende doodslied dat op zijn beurt plaats maakt voor een Intermezzo met daarin een citaat dat de 7e symfonie van Sjostakovitsj persifleert. In her werk wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van elementen uit de Oost-Europese volksmuziek.

Programma :
  • Richard Wagner, Ouverture (Tannhäuser)
  • Jean Sibelius, Concerto voor viool en orkest, op. 47
  • Piotr Ilyitch Tchaikovsky, Concerto voor piano nr. 1, op. 23 (enkel op zaterdag 23/06)
  • Bela Bartók, Concerto voor orkest
Nationaal Orkest van België o.l.v. Pietari Inkinen – Lena Neudauer, viool – Anna Vinnitskaya, piano (enkel op zaterdag 23/06)

Tijd en plaats van het gebeuren :

NOB : Wagner, Sibelius, Bartók
Donderdag 21 juni 2007 om 20.00 u

Bozar – Henry Le Boeufzaal
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be, www.nob.be en www.fetedelamusique.be
——————————
Vrijdag 22 juli 2007 om 20.00 u
Abbaye du Val-Dieu – Basilique
4880 Aubel

Meer info : www.nob.be en www.aubel.be
——————————
NOB &Anna Vinnitskaya
Zaterdag 23 juli 2007 om 19.15 u
Kursaal Oostende
Monacoplein
8400 Oostende

Meer info : www.nob.be en www.kursaaloostende.be

Elders op Oorgetuige :
Gewaagde combinatie in kathedraalconcert, 18/09/2006