Feest van de Muziek : Arne Deforce & Cédric Dambrain

Jouni Kaipainen Rond de langste dag van het jaar wordt er op heel wat plaatsen in de wereld het Feest van de Muziek gevierd. Onder de noemer ‘Hedendaags en Patrimonium’ presenteert Conseil de la Musique in een viertal programma’s in evenveel Brusselse zalen.

Arne Deforce (1962) studeerde hedendaagse muziek, cello en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en Brussel. Zijn muzikale cultuur wordt bepaald door de historische avant-gardes van de 20ste eeuw. Als cellist concentreert hij zich voornamelijk op het hedendaagse solo- (recitals, concerti) en kamermuziekrepertoire, met een voorkeur voor zogenaamd ‘onspeelbare’ werken (Iannis Xenakis, Richard Barrett, John Cage, Brian Ferneyhough ), elektronische toepassingen in samenwerking met CRFMW (Luik), naast experimentele improvisaties met beeld en geluid. Zijn permanente invraagstelling van verworven luisterattitudes leidde tot regelmatige samenwerkingen met componisten als Jonathan Harvey, Wolfgang Rihm, Helmut Lachenmann en Gunther Steinke. Daarnaast is hij tevens actief in het ensemble voor hedendaagse en experimentele muziek Champ d’Action. Vrijdag brengt hij Jouni Kaipainens “Trois Chants de l’Aube op.15” en “Pure” van en met Cédric Dambrain (live electronics).

Cédric Dambrain studeerde elektroakoestische compositie aan het koninklijk conservatorium van Bergen bij Annette Vande Gorne en behaalde daar zijn diploma in 2003. Om zich te vervolmaken, volgde hij een aantal stages: spatialisatie in de elektroakoestische muziek (1999), door computer geassisteerde compositie (Centre Acanthes 2000/ Ircam – met Magnus Lindberg, Tristan Murail, Michaël Jarrell…), real-time processing (Max-msp door Benjamin Thigpen 2002). Op zijn actief staan Les Noces Chymiques, elektronisch werk op cd (2002), ‘son ange est de mourir’ […] (vuole dire caos) voor 10 muzikanten (2002), sans titre, elektronisch werk op cd (2003), room 1, miniatuur voor twee trompetten en elektrische basgitaar (2003), pure voor cello en elektronica (2004), in memoriam Fausto Romitelli voor trompet en elektronica (2005) en Blazek, voor klein ensemble en live electronics (gecreëerd op Ars Musica in maart 2006). Hij schreef ook muziek voor dansvoorstellingen en muziektheater. Zijn werken werden reeds op verschillende plaatsen in België en het buitenland uitgevoerd Sinds 2005 werkt hij nauw samen met het Ictus Ensemble. Cédric Dambrain is auteur van een studie over de muziek van Alfred Schnittke, Quintette à clavier d’Alfred Schnittke: fondements d’une esthétique musicale de la mort (2001).

Tot voor kort was Sibelius de enige componist van internationale status die Finland had voortgebracht en jarenlang werden Finse componisten overweldigd door deze eeuwige figuur op de achtergrond. Jouni Kaipainen (1956) was van de generatie die zich niet meer geroepen voelde Sibelius’ muziek als vertrekpunt te nemen. Kaipainen schreef aanvankelijk anti-romantische, streng seriële muziek, maar al vrij snel na zijn studie besloot hij die weg te verlaten. Hij heeft zich nooit vast willen leggen op een bepaalde richting en huldigt het motto dat heterogeniteit ook een keuze is.

Programma :
  • Cédric Dambrain, “Pure” (Arne Deforce en Cédric Dambrain)
  • Jouni Kaipainen, “Trois Chants de l’Aube op.15” (Arne Deforce)
Tijd en plaats van het gebeuren :

Arne Deforce & Cédric Dambrain
Vrijdag 22 juli 2007 om 20.30 u
Théâtre Molière
Naamsepoortgalerij
Bolwerksquare 3
1050 Brussel (Elsene)

Meer info : www.fetedelamusique.be, www.arnedeforce.be, www.crfmw.be, www.fimic.fi/kaipainen

Elders op Oorgetuige :
Elektronik! : elektronische muziek in de schijnwerpers, 20/03/2007