Nieuwe klanken in Tongeren

Hans van Koolwijk, Bambuso Sonoro Zondag verwelkomt het Artuatuca-Festival van Vlaanderen de Dag van de Nieuwe Muziek met een grensoverschrijdend programma in alle betekenissen van het woord. In de namiddag kun je een aantal visies horen op de muziek van vandaag door componisten van vandaag. De Sint-Janskerk wordt ingenomen door de klankinstallaties van Hans van Koolwijk. In zijn werk maakt hij een eigenzinnige combinatie van beeldende kunst en muziek. Zelf zal van Koolwijk de Bambuso bespelen, in combinatie met orgelimprovisaties van Jan Hage. In het Convent brengt Ensemble 88 een programma volledig gewijd aan vrouwelijke componisten van vandaag en Arie Abbenes zal nieuwe muziek laten weerklinken op de Tongerse beiaard. In het Parochiecentrum Sint-Jan kun je kennismaken met de manier waarop er in de academies met hedendaagse muziek wordt gewerkt.  Paul Craenen zijn KEM (Klas Experimentele Muziek) van de muziekacademie van Oud-Heverlee voor en ook de studenten van Erika Budai laten van zich horen.

Beeldend kunstenaar Hans van Koolwijk is gefascineerd door klank: oermaterie die je kunt kneden, voelen, ruiken, zien en horen. Hij installeerde zich sinds 1987 in de ruimte tussen beeldende kunst en muziek. Zo ontstonden exposities in concertzalen en gaf hij concerten in musea. Van Koolwijk onderzoekt alternatieve vormen van klankopwekking, hij bouwt muziekinstrumenten naar eigen ontwerp en werkt ook vaak met kinderen. Van Koolwijk heeft zijn stelling ‘klank is materie’ verbeeld in diverse klanksculpturen, zoals bv in de Glissando machine, een snerpende attaque op de oren, of in Oorsprong (momenteel te zien in het Klankenbos in Neerpelt), de enorme fluit waarin je je hele lichaam voelt trillen, of in de subtiele Klankkaatser, waarin klank wordt gebundeld tot een bolletje.
Zijn ‘Bambuso Sonoro’, is ontstaan vanuit de behoefte om een solo performer meerdere fluiten tegelijk te laten bedienen. De Bambuso is een ongepolijste klanksculptuur die soms als muziekinstrument wordt ingezet en waarbij het visuele innig verbonden is met het auditieve. De klank is als het ware te zien. Men wil lijfelijk aanwezig zijn, zich liefst tussen de fluiten begeven, de performer zien zweten, de moeite-van-het-geluid ervaren.

Organist-componist Jan Hage (1964) is een warm pleitbezorger en veelgevraagd vertolker van hedendaagse orgelmuziek. Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij gaf reeds talrijke concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- tv- en cd-opnames. Daarnaast is hij ook nog actief als continuo-speler en begeleider van solisten en koren.
Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, ‘Elis’ voor zang, blokfluit en klavecimbel, ‘Mis’ voor sopraan en orgel, ‘Walsjes’ , ‘Psalmen’ en ‘Suske en Wiske-suite’ voor orgel. In 1995 werd hij benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Vorig jaar (2006) ontving hij de médaille d’argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Artuatuca-Festival van Vlaanderen – Dag van de Nieuwe Muziek
Hans van Koolwijk – Jan Hage
Zondag 8 juli 2007 van 14.00u tot 14.30 u , van 15.00u tot 15.30 u en van 16.30u tot 17.00 u
Sint-Janskerk
Sint-Jansstraat
3700 Tongeren
——————
KEM – Paul Craenen
Zondag 8 juli 2007 van 14.00u tot 14.30 u
Studenten Erica Budai
Zondag 8 juli 2007 van 17.00u tot 17.30 u
Parochiecentrum Sint-Jan
Minderbroederstraat z/n
3700 Tongeren

Meer info : www.festivalvanvlaanderen.be, www.hansvankoolwijk.nl, www.janhage.nl en users.telenet.be/paulcraenen

Elders op Oorgetuige :
Dag van de Nieuwe Muziek in Tongeren, 2/07/2007
Op stap in het Klankenbos, 3/07/2007
NewNoise Breedband Improvisatie Festival, 9/05/2007
K(las)E(xperimentele)M(uziek) van Paul Craenen trekt alle registers open, 22/06/2006