Luisteren en zoeken naar versmelting van klanken

Eric Van Osselaer, Musiscopes Op vaste tijdstippen organiseert Musica gratis activiteiten in het Klankenbos in Neerpelt. Van mei t.e.m. oktober is er elke 2de zondag van de maand een rondleiding met gids doorheen de collectie klankinstallaties. Van juni t.e.m. september is er elke 2de donderdag van de maand ook een themawandeling aan waarbij een specialist de collectie vanuit een speciale invalshoek toelicht. En voor de allerkleinsten is er nog steeds de Kids Summer : ook deze maand vinden er elke dinsdagmiddag rondleidingen voor kinderen met vriendjes en familie plaats. Een onvergetelijke ontdekkingstocht doorheen het Klankenbos, aangevuld met toffe doe-activiteiten.

Op 9 augustus neemt klankkunstenaar Eric Van Osselaer de bezoekers mee om met zijn klankinstallatie ‘Musiscopes’ de andere installaties geluidsmatig te ontdekken. Eric Van Osselaer studeerde beeldende kunsten en exploreerde diverse media alvorens zich toe te leggen op de creatie van klankinstallaties. Zijn debuut situeert zich in de jaren negentig te Dublin waar hij samenwerkte met Stéphanie Casey. Hij ontwikkelde inmiddels diverse projecten en onder de klankinstallaties die hij vervaardigt worden er verschillende aangedreven door wind. Van Osselaer begon aanvankelijk geluidsprocessen te verkennen en construeerde nadien zelf instrumenten. Hij maakt deel uit van het collectief Shrapnel-binde dat theatervoorstellingen en straattheater vol experimentele aspecten brengt. Verder probeert hij verschillende soorten technieken en procedures te integreren bij de constructie van zijn installaties. Hij hecht erg veel belang aan de participatie van het publiek. Zijn recentste serie werken noemt hij Tabloscoop, installaties die uit een netwerk bestaan en sonoor vorm gegeven worden door het publiek via een spel waarbij de ene aan de andere rapporteert. De eerste versie uit deze serie betreft de klankinstallatie Musiscopes. Eric Van Osselaer ligt ook aan de basis van een origineel project met fruit en groenten. Het draagt de naam Orgabits en tracht boeiende electro-vegeto-organische multimediale performances te brengen. Eveneens ontwikkelt hij projecten in samenwerking met François Cys.

Tijdens de derde themawandeling neemt Eric Van Osselaer het publiek mee om via zijn mobiele klankinstallatie Musiscopes drie andere installaties uit de Klankenbos-collectie geluidsmatig te verkennen. Het accent van de wandeling ligt op luisteren en het zoeken naar de versmelting van klanken uit de omgeving, de klankinstallaties en Musiscopes. Zo zal het klankbeeld van Houses of Sound van Pierre Berthet op verschillende plaatsen rondom de installatie afgetast worden. Daarnaast worden punten van gelijkenis en verschil met Springtime in a small town van Peter Bosch en Simone Simons op een rij gezet om tot slot letterlijk op en in Oorsprong van Hans van Koolwijk te speuren naar de specifieke eigenschappen van geluidsgolven. De wandeling wordt gegeven in een mix van Frans en Engels, maar Nederlandse vertaling wordt voorzien.

Eric Van Osselaer, Musiscopes

Kalender augustus 2007 :

 • Dinsdag 7 augustus 2007 om 14.00 u
  Kids Summer: Bezoek met gids en een doe-activiteit
 • Donderdag 9 augustus 2007 om 20.00 u
  Themawandeling doorheen het Klankenbos met professionele begeleider
  Thema: Eric Van Osselaer (klankkunstenaar) – Musiscopes in Klankenbos
 • Zondag 12 augustus 2007 om 15.00 u
  Gratis rondleiding met gids doorheen het Klankenbos
 • Dinsdag 14 augustus 2007 om 14.00 u
  Kids Summer: Bezoek met gids en een doe-activiteit
 • Dinsdag 21 augustus 2007 om 14.00 u
  Kids Summer: Bezoek met gids en een doe-activiteit
 • Dinsdag 28 augustus 2007 om 14 uur
  Kids Summer: Bezoek met gids en een doe-activiteit

Alle activiteiten zijn gratis en starten aan het infopaneel Klankenbos aan de kiosk achter Oud-Dommelhof.

Klankenbos – Provinciaal Domein Dommelhof
Toekomstlaan 5
3910 Neerpelt

Op de website van Musica worden de individuele klankinstallaties vrij uitgebreid toegelicht. Je komt er alles te weten over de Musiscopes van Eric Van Osselaer, de FluisterOren van Baudouin Oosterlynck, de Houses of Sound van Pierre Berthet en Patrick Delges of de Kanariestudio van Paul Panhuysen, en nog veel meer.

Meer info : www.musica.be
Eric Van Osselaer : www.evolplay.org

Video :
Eric Van Osselaer & François Cys’ Pneumobicycle op YouTube

Elders op Oorgetuige :
Op stap in het Klankenbos, 3/07/2007