TRANSIT brengt actuele muziek van de 21ste eeuw

TRANSITHet laatste weekend van oktober is een weekend om onder te duiken in de muziek van de 21ste eeuw, om het nieuwe op te snuiven. Talent van hier en van ver over de grenzen, componeert, interpreteert en musiceert. TRANSIT, creatiefestival bij uitstek, staat ondertussen stevig op de internationale kaart van de nieuwe muziek en is aan de achtste editie toe.

TRANSIT koos enkele jaren geleden resoluut voor de actuele kunstmuziek van de 21ste eeuw en nam het profiel van creatiefestival aan. De muzikale boodschap van TRANSIT is puur: het gaat om muziek met een uitgesproken exploratief gehalte en vaak radicaal qua expressie. De TRANSITblik is internationaal gericht, zowel wat componisten als uitvoerders betreft. Enkel het openingsconcert vormt daarop een uitzondering omdat het een forum biedt voor jonge componisten uit Vlaanderen, die representatief zijn voor de volledige breedte van de actuele kunstmuziek. TRANSIT bewijst elk jaar opnieuw dat het draagvlak van de actuele kunstmuziek bloeit en groeit. Je wordt trouwens niet zomaar het actuele muziekveld ingestuurd want elk concert wordt ingeleid. Elke TRANSITeditie voegt een aantal bladzijden toe aan de muziekgeschiedenis van de 21ste eeuw en daarvan ook kan jij oor- en ooggetuige zijn.

TRANSIT = Muziek van de 21ste eeuw
De editie 2007 presenteert niet minder dan 18 creaties, 8 composities uit de 21ste eeuw en… één uitschuiver van de 20ste eeuw.

TRANSIT = Internationaal
Dit jaar componisten uit: Finland, Engeland, Australië, Roemenië, Nederland, Mexico, Schotland, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, België.

TRANSIT = Live
Niet alleen de muziek beroert lijf en leden. TRANSIT is een festival met zeer veel levende componisten in de wandelgangen, de concertzalen, het STUKcafé… Ze maken het publiek zelf wegwijs tijdens de lezing, het debat en de inleidingen.

TRANSIT = Mini
TRANSIT charmeert door de kleinschaligheid: een overzichtelijke reeks concerten en randactiviteiten gebald in een weekend in de sfeervolle accommodatie van Kunstencentrum STUK.

TRANSIT en Vlaanderen
Het openingsconcert is van in den beginne voorbehouden voor jonge en iets minder jonge componisten, wonend of werkend in Vlaanderen.

TRANSIT en Conservatorium Leuven
Dit jaar doet de klas oude muziek aan nieuwe muziek. Alle muzikale middelen worden ingezet om ‘de Engel’ te verleiden. (Nu op zondagnamiddag).

Tijd en plaats van het gebeuren :

Transit Festival voor Nieuwe Muziek in Leuven
Vrijdag 26 , zaterdag 27 en zondag 28 oktober 2007

Alle concerten gaat door in STUK
Naamsestraat 96
3000 Leuven

Alle verdere info vind je op www.festival.be

Uiteraard mag je ook hier de komende dagen heel wat meer info verwachten.

Extra :
Aankondiging Transit Festival, Pieter Van den Brande op Kwadratuur.be , 10/10/2007