Requiem van Pierre Bartholomée gaat deze week in première

Pierre Bartholomée Rond Allerheiligen hebben tal van concertzalen een requiem op de affiche. Deze week gaat ook het kersverse Requiem van Pierre Bartholomée in première. De uitvoering is het eindpunt van een tweejarig project waarin het Laudantes Consort de geschiedenis van het requiem volgde, van Ockeghem tot nu.

Pierre Bartholomée: "Zonder die opdracht had ik niet spontaan een requiem geschreven. Wel heb ik de laatste jaren veel nagedacht over muziek tijdens de liturgie. Ik betreur dat het gregoriaans verloren gaat. De muziek die nu gezongen wordt in een doorsneeviering is me te melig. Een manier om daaraan iets te doen is zelf componeren."

Bartholomée voelde de nood om de traditionele tekst een actuele dimensie te geven. Vrienden hadden hem een aangrijpende brief toevertrouwd, in de hoop dat hij er als componist mee aan de slag kon gaan. "Het was een brief van een Rwandese vluchtelinge die in België was opgevangen nadat ze aan de genocide was ontsnapt. Ze schrijft hoe hoopvol ze voor de toekomst staat. De brief kreeg een extra geladenheid, toen bleek dat ze kort na het verzenden omkwam bij een familiale afrekening."

Het toevoegen van de tekst, samen met een onstuimig gedicht van de Rwandees Charles Karemano, doet de traditionele sfeer van het requiem kantelen. Bartholomée: "Gewoonlijk is het een smeekbede. Hier overheerst een opstandig gevoel." In zijn requiem staat het koor centraal en zijn er geen solisten.

Voor de instrumentale begeleiding verkoos de componist een ruwere klank dan het klassieke orkest. "Verwacht zeker geen pseudo-Afrikaanse muziek. Het instrumentarium met saxofoons, koperblazers, slagwerk, lage strijkinstrumenten zoals de cello, en een accordeon vermijdt plechtigheid. Het accordeon wordt het orgel van de armen genoemd. Laat mijn requiem dan ook een voor de armen zijn."

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ensemble Musiques Nouvelles & Laudantes Consort o.l.v. Guy Janssens : Requiem van Pierre Bartholomée
Donderdag 8 november 2007 om 20.30 u (première)

Koninklijk Conservatorium Brussel – Concertzaal
Regentschapsstraat 30
1000 Brussel

Meer info : www.kcb.be , www.musiquesnouvelles.com en www.laudantes.com
—————————
Vrijdag 9 november 2007 om 20.30 u
Collegiale Kerk Sint Gertrudis
Grote markt
1400 Nijvel

Meer info : www.musiquesnouvelles.com en www.laudantes.com
—————————
Zaterdag 10 november 2007 om 20.30 u
Begijnhofkerk
Begijnhof
3800 Sint-Truiden

Meer info : www.musiquesnouvelles.com en www.laudantes.com

Bron : Bestaat Mozarts requiem echt?, Véronique Rubens op Kerknet.be, 31/10/2007 (pdf)

Elders op Oorgetuige :
Ensemble Musiques Nouvelles : Bartholomée, Gobert, Eggert, Viñao, 12/03/2007