Studenten Muziekkapel Koningin Elisabeth brengen Schönberg en Oehring

François Deppe Hoe muzikanten van morgen omgaan met nieuwe muziek van gisteren : het resultaat van een half jaar coaching door Ictus solisten in opdracht van de Muziekkapel Koningin Elisabeth krijg je deze week te horen. Voor de deskundige (bege)leiding tekent François Deppe, cellist en dirigent bij Ictus en de onvermoeibare coördinator van de pedagogische projecten van Music Fund in Israël en Palestina.

De Duitse componist Helmut Oehring (1961) is de zoon van dove ouders. Daarvan werd hij zich pas bewust toen hij in een andere familie terecht kwam om te leren spreken. Een shockerende ervaring. De diepe stem van zijn moeder had hem steeds heel normaal geklonken. Hij werd bouwvakker en leerde zichzelf gitaar spelen en componeren. Voor hem is zien belangrijker dan horen. Zien is gekoppeld aan spreken, aan communicatie, aan mededeling. Ook als componist denkt en droomt hij in gebarentaal. Ligt het daaraan dat Oehring alle instrumentale klanken vervreemdt? Dat hij de snaren verstemt, de vellen ontspant, het metaal afdekt, tot niets nog natuurlijk klinkt en vibreert? De muzikanten moeten zich onderwerpen aan Oehrings muzikale grammatica, zowel op het niveau van de tijds- en ritmestructuren als voor de bewegings- en ruimtecoördinatie. Ze moeten als het ware opnieuw leren spreken op hun instrument.

Programma :

  • Arnold Schönberg, Pierrot Lunaire (1912)
  • Helmut Oehring, Prae-Senz (1997)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ictus Studio : Studenten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth
Generale repetitie open voor publiek
Dinsdag 4 december 2007 om 20.00 u
Muziekkapel Koningin Elisabeth – Concertzaal
Chaussée de Tervuren 445
1410 Waterloo
———————
Concert
woensdag 5 december 2007 om 18.00 u
Opera Rijsel
Place du Théâtre
59000 Rijsel (FR)

Meer info : www.mkke.be , www.ictus.be en www.opera-lille.fr

Helmut Oehring : www.helmutoehring.de

Extra:
Helmut Oehring en Iris ter Schiphorst, Jean-Luc Plouvier op www.ictus.be
Schoenberg – Pierrot Lunaire: an Atonal Landmark, John Winiarz op www.scena.org, 1 April 2000
Arnold Schoenberg’s Pierrot Lunaire : A Study Guide, op www.lunanova.org

Elders op Ooorgetuige :
Wenen in het begin van de twintigste eeuw, 26/03/2007
Het ongehoorde : Helmut Oehring & Eric Sleichim, 24/11/2006