Nothing Like The Sun : Shakespeare revisited

Gavin Bryars De ultieme droom van elke Shakespeare-liefhebber: de sonnetten op muziek gezet door enkele van de beste hedendaagse muzikanten zoals o.m. Gavin Friday, onder leiding van Gavin Bryars. In 2006 kondigde The Royal Shakespeare Company aan dat ze het volledige werk van Shakespeare zou brengen. Dit betekende meteen het startschot van het ‘Complete Works Festival‘ in Stratford-upon-Avon, dat een jaar zou duren en dus nog steeds bezig is. Dit festival is een unicum, in die zin dat het de eerste keer is dat alle toneelstukken en gedichten van Shakespeare binnen één event uitgevoerd worden.

In het kader van dit festival vindt ook ‘Nothing Like The Sun’ plaats. Dit programma begon met het idee om hedendaagse componisten te vragen om hun reflectie te geven op de sonnetten van Shakespeare. Zoals het vaak gaat met goede ideeën, namen de betrokken artiesten het heft al snel in eigen handen. Gavin Bryars nam de coördinatie op zich. Hij vroeg enkele ijzersterke muzikale artiesten uit uiteenlopende stijlen om hun visie te geven op hun favoriete sonnet. De avond begint met een acteur die de sonnetten voorleest, alvorens elk stuk gespeeld en gezongen wordt. De muziek is van de hand van Natalie Merchant, Antony, Liz Frazer, Gavin Friday en Alexander Balanescu.

Gavin Friday werd geboren in Dublin in oktober 1959 en zat een ‘Christelijke Broeders’-opleiding uit om daarna zanger, componist, acteur en schilder te worden. In 1977 richtte hij de succesband The Virgin Prunes op. Vanaf 1987 componeerde hij en trad hij op met pianist Maurice Seezer. Hun debuut album, ‘Each Man Kills the Thing He Loves’ (1989), onderzocht de wereld van Brel, Piaf, Brecht en Weill, met een gezonde punk-ethos en sterke muzikale ondersteuning van Michael Blair, Marc Ribot, Fernando Saunders en Bill Frisell. Zijn filmwerk omvat een samenwerking met Bono voor ‘In the Name of the Father’ (1993), ‘The Boxer’ (1998), ‘Disco Pigs’ (2001) en ‘In America’ (2002). Eind 2005 gingen Friday en Seezer samenwerken met de legendarische producer Quincy Jones in de biografische film over 50 Cent ‘Get Rich or Die Trying’. In 2002 namen ze Prokofievs ‘Peter and the Wolf’ onder handen. In de zomer van 2006 keert Friday terug naar het podium, in een samenwerking met producer Hal Willner rond een verzameling piratenballades en zeeliederen.

De tweede helft van het programma draait rond een compositie van Gavin Bryars, waar gesproken woord en muziek steeds dieper in elkaar vervlochten worden. Bryars was de eerste jazzbassist en een pionier in vrije improvisatie, samen met Derek Bailey en Tony Oxley. Wij werkte met John Cage in de VS en met Cornelius Cardew in Engeland. Zijn vroege werken, "The sinking of the Titanic" (1969) en "Jesus’ Blood Never Failed Me Yet" (1971), kenden beiden enorm succes. Hij schreef erg veel werken voor het podium, inclusief drie volledige opera’s en dansstukken voor onder meer Merce Cunningham, Edouard Lock en William Forsythe. Verder heeft hij een lange lijst van instrumentale, orkestrale en vocale werken op zijn naam staan, voor artiesten als het Hilliard Ensemble, Red Byrd, Trio Mediaeval, Latvian Radio Choir en de BBC Scottish Symphony Orchestra. Gavin Bryars woont in Leicestershire en British Columbia en organiseert naast zijn componistenwerk ook internationale tournees met zijn eigen ensemble.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Gavin Bryars & guests : Nothing Like The Sun
Woensdag 12 en donderdag 13 december 2007, telkens om 20.15 u

Handelsbeurs
Kouter 29
9000 Gent

Meer info : www.handelsbeurs.be, www.gavinfriday.com, www.gavinbryars.com en www.balanescu.com

Bron : Tekst Handelsbeurs.be

Review :
Gavin Bryars ‘The Sinking of the Titanic’, Matthieu Van Steenkiste op goddeau.com, 1/10/2001

Video :
Natalie Merchant, Antony, Gavin Friday en Gavin Bryars op YouTube