Heathen Hearts Festival

Talibam! Het nieuwe jaar is nog maar pas begonnen, of (K-RAA-K)3 geeft er met het Heathen Hearts Festival al weer een stevige lap op. De organisatoren hebben opnieuw gekozen voor een eigenzinnig programma, met op vrijdag 18 januari optredens van Talibam!, Os Loosers feat. Valerio, Cosi, Eyes Like Saucers en Rivercrest. Ook op zaterdag 19 januari staan er nog een aantal acts geprogrammeerd: Matt Valentine & Erika Elder with The Golden Road, Neokarma Jooklo Trio en Zim Zim Zim.

Talibam! is het synth-drumduo van Matt Mottel en Kevin Shea. Deze populaire groep uit New York, vergaarde met hun spasmonoise al redelijk wat fans over de gehele aardkloot. Talibam! klinkt in het echt zoals hun groepsnaam: ze zaaien terreur waar ze komen en stuurt iedereen doof of kapot naar huis. Hun muziek is een primitieve zoektocht naar geluiden en texturen, als een boze monstervariant van een met stilte experimenterend improvduo.

Os Loosers is een Portugees trio dat stomende jamrock smeedt in de lijn van al die andere jamgroepen. Toch bezit deze groep een soort onverklaarbare eigenheid, waarmee ze zich onderscheiden van het gros van de drone/kraut/improvgroepen. Het leverde hen releases op op hippe labels als Not Not Fun, Qbico, Eclipse,… Hun ijzersterke livereputatie zit daar uiteraard ook voor iets tussen. Echte losers zijn het dus allesbehalve.

Eyes Like Saucers is Jeffrey K. en verzorgde in een recent vorig leven de farfisapartijen van psychedelisch rockgeweld Urdog. Nu doet hij het in zijn eentje en met een harmonium, in effecten ondergedompelde vocalen en wat elektronica.

Erik Heyns kon je al eerder aan het werk zien in de Bunker met zijn soloproject Göör. Samen met een groot nest andere hippies vormt hij de psychedelische jamband Rivercrest. Hun invloeden reiken van Hendrix tot Sun Ra. Voor de rest zijn ze ook gek van graancirkels, hallucinogene paddestoelen en William Burroughs. Echte flower power dus bij deze Rivercrest, geen twijfel. Binnenkort een eerste cdr-release op Funeral Folk.

Matt Valentine & Erika Elder betreden gouden paden met hun nieuwe backing band. Hun meest recente uiting op het New Yorkse Ecstatic Peacelabel liet een meer straight-forward songaanpak horen van de groep. Nog meer dan voorheen situeren deze volbloed neo-hippies zich in de regionen van Neil Youngs "Tonight’s The Night" en "On The Beach". Fuzzy riffs, rootsrock en bedwelmende teksten zijn de ingrediënten van dit combo dat u wel een uurtje uit uw lichaam kan doen treden.

Neokarma Jooklo is een kosmisch improvisatiecombo dat varieert in line-up van duo tot sextet. "Neokarma Jooklo proposes an intense improvised live-set of experimentations, mixing electronic sounds and dilatated atmospheres with ethnic and folkloristic sounds, which can remind to the audience a kind of oriental, mystic and meditative soundscapes, using the secrets of trance music and progressive creation of the sound." Daar valt moeilijk nog iets aan toe te voegen.

De lelijke feministen in de experimentele scene zaten er al lang op te wachten: een knap vrouwlijk duo dat alle mannen in hun onderbroek zet. Wietske Van Gils en Sarah Geens maken samen als Zim Zim Zim licht noisy meditaties met likembes, etnische fluitjes, loopstations en keyboardjes. Een prettige nieuwe adem in de Belgische ondergrond.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Heathen Hearts Festival
Vrijdag 18 en zaterdag 19 januari 2008, telkens om 19.30 u
Bunker
Plantenstraat 66a
1210 Brussel (100m van achterkant Brussel Noord station)

Meer info : www.kraak.net

Talibam!, Os Loosers, Eyes Like Saucers, Matt Valentine & Erika Elder op MySpace

Talibam!, Matt Valentine & Erika Elder, Neokarma Jooklo op YouTube

Extra :

"Slapende robotmensen met veel lawaai uit hun geconcitioneerde plastiekroes brengen". Interview met Rivercrest, Joeri Bruyninckx in Ruis, januari 2008