‘Ruhe’ zaait onrust en brengt troost

Josse De Pauw in 'Ruhe' In ‘Ruhe’ verweeft Muziektheater Transparant meerstemmige liederen van Schubert met aangrijpende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Basis voor de monologen vormen getuigenissen die de Nederlandse kunstenaars Armando en Hans Sleutelaar in de jaren zestig optekenden van mensen die vrijwillig tot de SS waren toegetreden. Voortdurend achtervolgd door hun verleden blijkt het voor hen onmogelijk enige rust en harmonie te vinden.

Ruhe is een liedrecital dat brutaal onderbroken wordt door mensen die willen vertellen over hun vrijwillige dienstname bij de SS in 1940. Het zoeken naar harmonie was voor hen toendertijd, net als voor de zangers nu, het uitgangspunt en net als bij een koor met enige ambitie moest ook bij hen al wie vals zong eruit. Zij vragen om begrip daarvoor. De Nederlandse kunstenaars Armando en Hans Sleutelaar voerden in de loop van de jaren zestig een aantal gesprekken met mensen die tijdens de tweede wereldoorlog deel uitmaakten van de SS. Zij tikten de bandjes uit, lieten de vragen weg en het resultaat is een aantal monologen van mensen die proberen te verduidelijken wat en hoe ze toen dachten en voelden en waarom hun leven die wending heeft genomen.

Schuberts lied ‘Ruhe, schönstes Glück der Erde’ geeft de titel aan deze voorstelling. Het vormt tevens de inspiratiebron voor het nieuwe opdrachtwerk van de Vlaamse componiste Annelies Van Parys. De zangers van Collegium Vocale Gent en de twee acteurs hebben hun stoelen al ingepalmd wanneer het publiek binnenkomt en de nog vrije plaatsen inneemt. Het publiek zit tussen de zangers en de spelers. “Ruhe is een voorstelling van een ongewone schoonheid. Simpel, helder en emotioneel”, zo schreef Lucas Huybrechts in Knack n.a.v. de première tijdens het het KunstenFESTIVALdesArts in mei 2007.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Josse De Pauw / Muziektheater Transparant / Collegium Vocale: Ruhe
Vrijdag 18 januari 2008 om 20.00 u
Magdalenazaal

Magdalenastraat 27
8200 Brugge (Sint-Andries)

Meer info : www.cultuurcentrumbrugge.be
——————–
Zaterdag 19 januari 2008 om 12.00 u en om 14.15 u (Tijdens ‘Klara in het Paleis’)
Bozar – Terarken
Ravensteinstraat
1000 Brussel

Meer info : www.klara.be en www.bozar.be
——————–
Maandag 21 januari 2008 om 20.00 u
Cultuurcentrum Hasselt
Kunstlaan 5
3500 Hasselt

Meer info : www.cchasselt.be
——————–
Woensdag 23 januari 2008 om 19.00 u en om 21.00 u
deSingel – Rode Zaal

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be, www.transparant.be, www.collegiumvocale.com

Annelies Van Parys : www.anneliesvanparys.be , anneliesvanparys.spaces.live.com en www.matrix-new-music.be

Elders op Oorgetuige :
Ruhe : schoonheid is niet pluis, 8/05/2007