Jonge geluidskunstenaars live aan het werk in Netwerk Aalst

Mieke Lambrigts Het Aalsterse Netwerk Museum omvat een aantal werken die kunstenaars sinds het ontstaan van de galerij schonken. Met deze verzameling werden in het verleden steeds wisselende kleine tentoonstellingen opgezet. Op Event#11 neemt Netwerk de draad weer op en worden enkele werken uit het Netwerk Museum getoond. Aansluitend zijn er een drietal live performances van ‘Technicien de Surface et Ambassadeur’ Olivier Stévenart en geluidskunstenaars Justin Bennett en Mieke Lambrigts.

Justin Bennett (1964) geldt als één van de belangrijkste geluidskunstenaars in Nederland. In zijn werk brengt hij de geluiden waarmee we dagelijks omringd worden in kaart. Bennett groeide op in Groot-Brittannië, maar kwam eind jaren tachtig naar Nederland om sonologie te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en een vervolgstudie te doen aan de Jan van Eyk Academie in Maastricht. Sindsdien woont en werkt hij in Den Haag en Barcelona. Als geluidskunstenaar beweegt hij zich veelal buiten het circuit van musea en galeries. Bennett maakt interventies in de openbare ruimte, exposeert in kunstenaarsinitiatieven, presenteert zijn geluidssculpturen in de context van festivals en theaters en bestendigt zijn werk in de vorm van platen, cd’s en video’s in kleine oplagen. Vrijdag brengt hij een live filmscore bij The Man with a Movie Camera, het experimentele filmicoon uit 1929 van de Russische regisseur Dziga Vertov.

Mieke Lambrigts vormt ze samen met een aantal leeftijdsgenoten een nieuwe groep jonge klankkunstenaars die zich na hun studies gezamenlijk op ruimtegebonden composities toelegden en goed op weg zijn Gent weer op de kaart te zetten. Ze werkt met subtiel gemanipuleerde opnames en klankgeneratoren. Het decoderen en recycleren van geluiden uit de dagelijkse omgeving wordt als uitgangspunt genomen voor de bewerking van opnames. Haar performance bestaat hoofdzakelijk uit het opbouwen, afbreken en verschuiven van verschillende mentale ruimtes. Kwetsbaarheid wordt een sterkte, die door middel van klank de emotie verstilt.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Event#11 : Tentoonstellingen & performances
Vrijdag 1 februari 2008 vanaf 20.00 u

Netwerk /centrum voor hedendaagse kunst
Houtkaai z/n
9300 Aalst

Meer info : www.netwerk-art.be

Justin Bennett en Mieke Lambrigts op MySpace

Extra :
Een potentiële geluidsband met Mieke Lambrigts, Steve Marreyt in Ruis, januari 2008