Twintig jaar BL!NDMAN : een wervelend verjaardagsfeest

Bl!ndman In februari 2008 bestaat het BL!NDMAN saxofoonkwartet twintig jaar. Twintig jaar BL!NDMAN vieren met een gewoon concert of met een voorspelbare ‘best of ‘BL!NDMAN’-selectie, zou regelrecht ingaan tegen alles waar BL!NDMAN voor staat. Toen Eric Sleichim in 1988 het ‘Blindman Kwartet’ voor saxofoons oprichtte, liet hij zich inspireren door de metafoor van een blinde gids die de toeschouwers in een museum beschrijft wat ze zien. De naam ‘Blindman’ was tevens de titel van een door kunstenaar Marcel Duchamp opgericht tijdschrift. De boodschap was duidelijk: niet het repertoire voor die vier saxofoons interesseerde Sleichim, maar wel het radicaal aftasten van de grenzen van klank en performance.

Twintig jaar later is BL!NDMAN uitgegroeid tot een collectief, waarbij jonge muzikanten (een saxofoonkwartet, een strijkkwartet, een vocaal kwartet en een percussiekwartet) onder de vleugels van het oorspronkelijke saxofoonkwartet zijn opgenomen. De basismissie is niet veranderd: repertoire, van middeleeuwse tot hedendaagse werken, is binnengeslopen in de activiteiten van de BL!NDMAN-ensembles, maar steeds in een nieuwe context gepresenteerd, waarbij performance, multidisciplinariteit, aftasten van grenzen en creatieve artistieke ontmoetingen centraal blijven staan.

BL!NDMAN 20×20 is een belevenis, een performance, een theatraal en visueel spektakel en een sonore onderdompeling, eerder dan een conventioneel feestconcert. Adem (twintig jaar lucht uitblazen is een indrukwekkend volume!), ruis, verkenning van klank, elektronica, objets trouvés, muzikanten die de veilige beheersing van hun instrument durven verlaten, een bundeling van verschillende composities tot één theatrale ervaring en natuurlijk de saxofoon: het goudkleurige instrument waarmee dit allemaal begonnen is (en dat in alle zeven gedaanten, van contrabas- tot sopraninosax, aanwezig is), het zijn vertrouwde kenmerken die deze voorstelling met het hele parcours van BL!NDMAN gemeen heeft en die daarom als representatief voor een jubileum kunnen gelden. Vertrekkende van de idee ‘twintig jaar adem’ werkten beeldend kunstenaars Kris Verdonck en Anouk De Clercq samen een symbolisch scènebeeld uit voor het 20×20 concept. De bijdrage van Jan Fabre uit zich in de eenmalige performance, samen met Eric Sleichim, "white noise white smoke", die enkel op vrijdagnacht 22 februari in deSingel te zien zal zijn. 

BL!NDMAN 20×20 is dus geen retrospectieve, maar het concert biedt wel flarden van muziekstukken uit het BL!NDMAN-repertoire, die worden gecombineerd met nieuwe werken en samen een caleidoscopisch geheel vormen dat zich volgens een heel eigen spanningsboog als een grote ademtocht ontvouwt. Uit de ruis van het begin tekent zich een geheugenlandschap af, waarin vertrouwde en nieuwe klanken zich bundelen en de hele ruimte vullen, gedragen door de adem, maar ook gesteund door het conceptuele, het verrassende, het onderzoekende dat BL!NDMAN met Duchamp en Beuys verbindt: allemaal verschillende invullingen van de basisgedachte die na twintig jaar nog steeds doorleeft. Zoals de woorden van Ludwig Wittgenstein (die hier op muziek van Steve Reich zullen klinken): "How small a thought it takes to fill a whole life".

Tijd en plaats van het gebeuren :

BL!NDMAN 20 X 20 : 20th anniversary concert (première)
Zaterdag 9 februari 2008 om 20.30 u

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel

Meer info : www.kaaitheater.be en www.blindman.be
—————————–
BL!NDMAN 20 X 20 & "white noise white smoke"
Vrijdag 22 februari 2008 om 20.00 u
(Inleiding door Maarten Beirens om 19.15 u) – "white noise white smoke"om 22.30 u
deSingel – Blauwe Zaal
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.blindman.be
—————————–
BL!NDMAN 20 X 20
Zaterdag 1 maart 2008 om 20.00 u
(Interview met Eric Sleichim door Jeroen Vanacker om 19.15 u)
Concertgebouw
’t Zand 34,
8000 Brugge

Meer info : concertgebouw.be

Donderdag (7/02) is Eric Sleichim te gast in Ramblas (12.09 u), Mixtuur (22.08 u) geeft woensdagavond (6/02) al de voorzet met een aantal unieke VRT-opnames, live opnames o.m. van het KlaraFestival en Klara in Geel
Meer info : www.klara.be

Extra :
Eric Sleichim op www.blindman.be en www.matrix-new-music.be
Interview: Eric Sleichim en Veerle Vaes (Bl!ndman) – Over 20X20, 20 jaar Bl!ndman, Emilie De Voght op Kwadratuur.be, 01/02/2008
Interview: Eric Sleichim, Emilie De Voght op Kwadratuur.be, 2/10/2007

Elders op Oorgetuige :
Sax- en strijkkwartet openbaren mysterieuze wereld van Helmut Oehring, 15/01/2008
Pasolini en de 120 dagen van Sodom, 23/04/2007
Isotropes : bijzondere samenwerking tussen BL!NDMAN en Collegium Vocale Gent, 19/10/2007