Iceland Airwaves : een staalkaart van de IJslandse muziekscène

Ólafur Arnalds In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel loopt van eind februari tot begin juni een het festival Iceland on the edge. Met dit IJslandfestival stelt Bozar zich open voor de veelzijdigheid van die IJslandse kunstscène : maar liefst 20 evenementen, ingedeeld volgens 4 thema’ s. Je kan er kennis maken met beeldende kunst, film, dans, theater en uiteraard veel muziek.

En voor dat muziekluik werkt Bozar samen met de AB en met het Kultuurkaffee van de VUB onder de noemer Iceland Airwaves. Op 14 en 15 februari zijn de eerste concerten gepland. Op 14 februari speelt Pétur Ben gratis in het Kultuurkaffee van de VUB. En op 15 februari is er een heel mooie avond in het Bozar zelf met Ólafur Arnalds, Seabear, Jóhann Jóhannsson en Amiina.

Onder de noemer en in samenwerking met Iceland Airwaves presenteren AB & BOZAR (met een kleine uitstap naar de VUB) een aantal muzikale avonden – gespreid over een aantal maanden – die een uitgekiende dwarsdoorsnede vormen van het IJslandse muzieklandschap. De titel is alvast een meer dan duidelijke verwijzing naar het IJslandse showcasefestival met dezelfde naam dat elk jaar midden oktober in Reykjavik plaatsvindt en telkens zo’n 5.000 muziekliefhebbers lokt. Tijdens Iceland Airwaves mag je een rijk en divers palet aan IJslandse muziek verwachten, van elektronica, jazz, funk, klassiek, experiment tot performances én zelfs poëzie aangevuld met documentaires rond de IJslandse muziekscène. Met om en bij 30 artiesten waaronder een handvol die nog niet eerder in België te zien waren.

De 20-jarige Ólafur Arnalds (niet te verwarren met nichtje Ólöf Arnalds die met ‘Vi Og Vi’ een van de platen van het jaar uitbracht) een van de mooiste ontdekkingen uit IJsland. Naast zijn plaats als drummer bij twee hardcore bands en multi-instrumentalist bij My Summer as a Salvation Soldier (hun album ‘Anarchists Are Hopeless Romantics’ is trouwens een aanrader), schrijft hij zijn eigen epische muziek, overladen met strijkers, elektronica en piano. Zijn oorstrelende debuut ‘Eulogy for Evolution’ werd geprezen door internationale pers en zijn voor dit jaar geplande EP ‘Variations Of Static’ belooft een meer dan volwaardige opvolger te worden. Voor fans van Max Richter en Jóhann Jóhannsson.

Seabear , het voormalige éénmansproject van Sindri Már Sigfússon, is voor een eerste full-cd ‘The Ghost That Carried Us Away’ uitgegroeid tot een zevenmansformatie. Voor deze plaat vol frivole en charmante popliedjes kregen ze eersteklas hulp van Sigur Rós, Benni Hemmheimm en Múm. Na een plaats in het voorprogramma van deze laatste op hun jongste internationale tour, zijn ze ongetwijfeld klaargestoomd om de podia te verblijden met hun folk en country-achtige composities.

Jóhann Jóhannsson is vooral bekend als componist voor theater en film, muzikant bij Apparat Organ Quartet (met hun voorliefde voor aftandse orgels) en het donkere elektronicaproject Evil Madness (met o.a. Curver), en mede-oprichter van de IJslandse think thank Kitchen Motors (ook te zien op vrijdag 7 maart in AB). Op zijn palmares staan een reeks filmscores en reeds 4 solo-albums, waarvan het meest recente ‘IBM 1401, A User’s Manual’ (uit ’06). Jóhannssons combinatie van strijkers, piano, elektronica en percussie is zelden geëvenaard. Zijn traag opbouwende, emotionele melodieën latenweinigen onberoerd. Zijn zonet heruitgebracht debuut ‘Englabörn’ prijkte zelfs in de Top 10 van Beste Albums van De Morgen die tevens titelde "Jóhannsson maakt bloedmooie muziek". AB en Bozar kunnen dat enkel maar beamen.

Het strijkkwartet Amiina bestaat uit vier IJslandse jongedames: Sólrún, María, Edda en Hildur. In 20007 verscheen hun debuut ‘Kurr’, genoemd naar het geluid dat de vogels maken in IJsland. Amiina dankt haar unieke geluid aan het inventief gebruik van alle mogelijke voorwerpen, naast hun gebruikelijk strijkinstrumentarium. Amiina staat synoniem voor charmante muziek, gebracht door charmante dames die live – nu ook bijgestaan door drummer Magnús Trygvason Eliassen- zeker weten te bekoren.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Iceland Airwaves I@ Bozar
Ólafur Arnalds, Seabear, Jóhann Jóhannsson en Amiina
Vrijdag 15 februari 2008 om 20.00 u
Bozar
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.abconcerts.be