De schaduwklanken van Salvatore Sciarrino

Salvatore Sciarrino Salvatore Sciarrino is Italië’s belangrijkste hedendaagse componist, geobsedeerd door de mogelijkheden en begrenzingen van klank. Hij creëert stukken in een geheimzinnig universum waarin muziek, stilte en lawaai elkaar ontmoeten. Hij schreef werken die instrumentale ensembles tot een volière omtoverden; fluiten en violen klinken als nachtegalen en zwanen, pianowerken zo stil dat ze verdrinken bij het minste voetgeschuifel van het publiek. HERMESensemble brengt van hem een selectie composities voor solo-instrumenten en duo, in de inspirerende en klankrijke omgeving van de "bunker" van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Salvatore Sciarrino werd in 1947 in Palermo geboren en begon als autodidact muziek te studeren. Zo schreef hij op zijn twaalfde al zijn eerste composities. Later ging Sciarrino in de leer bij Antonio Titone en Turi Belfiore. In 1962 werd zijn muziek voor het eerst uitgevoerd naar aanleiding van de derde Internationale week van de hedendaagse muziek van Palermo. Van 1978 tot 1980 was hij dirigent bij het Teatro Communale van Bologna. Bovendien doceerde hij aan de conservatoria van Milaan, Perugia en Firenze en leidde hij tal van masterclasses. Sciarrino won reeds tal van grote internationale prijzen; onlangs (januari 2006) kreeg hij als eerste de Musikpreis Salzburg, die werd uitgereikt door het Land Salzburg. Zijn volledige oeuvre – waarvan een weerslag te vinden is op een zeventigtal cd’s – omvat instrumentale en vocale werken. Daarbij komen nog zijn operalibretto’s en geschriften, waaronder Le Figure della musica, da Beethoven a oggi (1998) en Carte da suono (1981-2001). Zijn laatste opera Da gelo a gelo, ging in première in mei 2006, tijdens de Schwetzinger Festspiele. Sciarrino is misschien wel de eerste componist die klank als een levend organisme beschouwde. Zijn muziek tast de grenzen van het hoorbare af, daar waar fysiologie en stilte opduiken. Het niets ademt, er wordt vanuit het niets een dramatische spanning opgebouwd en elke gebeurtenis, hoe onbeduidend ook, vervult onze geest. Sciarrino wil met zijn ecologie van de klank in de eerste plaats de perceptie doen herleven. Hij laat ons de grote natuurlijke ruimten, de dagelijkse geluiden en het wonder van de stem herbeleven. De stembuigingen in de zang zijn mediterraan van inslag. Expressief gezien liggen ze mijlenver af van gemeenplaatsen of retorische clichés van oude en moderne academies. Aan de grenzen van de traditionele dimensies zijn tijd en ruimte één.

Programma : Salvatore Sciarrino

  • Appendice alla perfezione (percussie)
  • Hermes (fluit)
  • Tre notturni brillanti – di volo (altviool)
  • Morte tambura ( fluit)
  • La malinconia ( altviool, viool)
  • Tre notturni brillanti – scorrevole e animato (altviool)
  • Ai limiti della notte (altviool)
  • Ommagio a Burri (altviool, basklarinet, fluit)
  • Appendice alla perfezione (percussie)

Tijd en plaats van het gebeuren :

HERMESensemble : Schaduwklanken
Zondag 17 februari 2008 om 11.30 u

KMSKA
Leopold de Waelplaats,
2000 Antwerpen

Meer info : www.kmska.be, www.hermesensemble.be , www.myspace.com/hermesensemble en hermesensemble.skynetblogs.be

Salvatore Sciarrino op brahms.ircam.fr en www.arsmusica.be

Audio :
Sciarrino in De Nacht: Nieuwe muziek, Concertzender, 17 april 2007

Elders op Oorgetuige :
Sciarrino vs Canticum Canticorum, 19/03/2007
Twee opmerkelijke duo’s in Logos, 6/02/2007