Iceland on the edge : een stukje IJsland in Brussel

Iceland on the Edge In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel loopt van eind februari tot begin juni een het festival Iceland on the edge. Met dit IJslandfestival stelt Bozar zich open voor de veelzijdigheid van die IJslandse kunstscène : maar liefst 20 evenementen, ingedeeld volgens 4 thema’ s. Je kan er kennis maken met beeldende kunst, film, dans, theater en uiteraard veel muziek.

IJsland, bevolkt door de afstammelingen van Noormannen en Kelten, spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Het vulkanische eiland in de Noord-Atlantische oceaan wordt vaak geroemd voor zijn geisers, gletsjers en verrassende natuur. Ondanks het feit dat er maar 300.000 inwoners zijn en die slechts één vijfde van het land bewonen, is het opvallend hoe het culturele leven er bruist als nergens anders. IJsland heeft immers 90 muziekscholen, 6.000 koorzangers, 400 orkesten en ensembles en kan uitpakken met enkele van de beste muzikanten en artiesten ter wereld, denk bijvoorbeeld maar aan Björk en Sigur Ros. Bovendien blijken IJslandse artiesten van alle markten thuis. Muzikanten blijken ook talent te hebben als beeldend kunstenaar, schrijvers worden acteurs en zangers maken films.

Het hele festival berust op grofweg vier pijlers. ‘Pure Energy‘ staat symbool voor de dynamiek tussen cultuur en natuur, ‘Independent People‘ voor de kracht en de overlevingsdrang van de IJslanders. ‘Bad Taste‘ (Smekkleysa) is de naam van een IJslands cd-label, maar staat vooral symbool voor de veelzijdigheid van de IJslandse kunstscène, en ‘Sagas‘ ten slotte verwijst naar de rijke geschiedenis, die begint met de Vikings in de 9de eeuw.

Tij en plaats van het gebeuren :

Iceland on the Edge
Van woensdag 27 februari tot zondag 15 juni 2008

Paleis voor Schone Kunsten,
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.bozar.be en www.bozar.be/blog/iceland

Extra :
www.icelandreview.com
Festival: Iceland on the Edge, Anne Brumagne op www.brusselnieuws.be, 12/02/2008

Elders op Oorgetuige :
Iceland Airwaves : een staalkaart van de IJslandse muziekscène, 12/02/2008