Free jazz legende Cecil Taylor op Blue Note Records Festival Indoor

Gianluca Petrella, Indigo 4 De eerste dag van het Blue Note Records Festival Indoor staat volledig in het teken van het experiment met de jonge Italiaan Gianluca Petrella en zijn Indigo 4. Petrella maakte afgelopen zomer een meer dan geslaagde passage op het Blue Note Records Festival en dat mag hij nu dus nog even overdoen. Hoofdact is niemand minder dan de Amerikaanse pianovirtuoos Cecil Taylor. Verder presenteert de Gentse trompettist Bart Maris voor deze gelegenheid een eigenzinnig programma rond beeldhouwers/muzikanten.

Cecil Taylor wordt algemeen beschouwd als één van de grondleggers van de free jazz. Zijn eerste plaat, Jazz Advance, dateert van 1956 en illustreert treffend de vrijheid waarmee Taylor zich gedurende zijn hele carrière zou vereenzelvigen.De platen die hij tijdens de jaren ’50 en ’60 uitbracht, bevestigden ruimschoots zijn status als icoon van de jazz. Vanaf de jaren ’70 begon Taylor meer en meer op te treden in een solosetting, en dit is ook het optreden dat we van hem in Gent te zien zullen krijgen. Het feit dat het ruim 15 jaar geleden is dat Taylor zich nog eens solo in België laat beluisteren maakt dit concert enkel unieker.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Blue Note Records Festival Indoor
Donderdag 28 februari vanaf 18.00 u en zondag 2 maart 2008 vanaf 16.00 u
Muziekcentrum De Bijloke
Jozef Kluyskensstraat 2
9000 Gent

Meer info : www.bluenoterecordsfestival.com, www.myspace.com/bluenoterecordsfestival en www.debijloke.be

Extra :
‘De componisten weten niet meer van welk hout pijlen te maken’. Muzikanten Peter Jacquemyn en Bart Maris over de revival van de omprovisatie op Blue Note Records Festival, Didier Wijnants in De Morgen, 27/02/2008 (pdf)
Beeldhouwers op een jazzfestival, Peter De Lobel in De Standaard, 27/02/2008

Elders op Oorgetuige :
Blue Note Records Festival Indoor : intiem festival met aandacht voor jazzvormen waarvoor het zomerfestival te groot geworden is, 24/02/2008

Benieuwd ? Bekijk alvast deze video met een fragment uit de documentaire ‘Imagine The Sound’ van Ronn Mann uit 1981 met een fantastische Taylor in de hoofdrol (YouTube, 13/04/2006, 6’46")

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=cP5L8tjnB6w&w=425&h=355]