Herdenkingsconcert Theo Mertens : de beste koperblazers en solisten van het land blazen verzamelen in de Basiliek van Edegem

Theo Mertens Op 31 maart 2003 overleed de trompettist Theo Mertens. Mertens was internationaal vermaard als leraar en uitvoerder. Hij liet zich op het laatste opmerken door zijn rol in het Vlaamse mambo-orkest El Tattoo Del Tigre van zijn zoon Carlo Mertens. Vijf jaar later besliste Carlo (El Tattoo Del Tigre, begeleiding Clouseau, enz.), een herdenkingsconcert voor deze uitmuntende trompettist te organiseren in samenwerking met de gemeente Edegem. Carlo vroeg medewerking aan de medemuzikanten en vrienden van Theo. De absolute top van de Belgische kopenblazers en topmuzikanten uit andere disciplines reageerden enthousiast op dit voorstel. Het project ‘Theo’ was geboren. Bert Joris en Steve Willaert componeren speciaal voor deze gelegenheid een stuk. En Warre Borgmans neemt de presentatie op zich. Het concert vindt plaats in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk in Edegem (de ‘Basiliek’). Buiten het feit dat dit gebouw buitengewoon indrukwekkend oogt en een capaciteit heeft van meer dan 1000 luisteraars, is er ook een emotionele reden om het concert daar te laten plaatsvinden. Theo organiseerde er immers in het verleden tientallen grote concerten, de basiliekconcerten.

Muzikanten
De deelnemende muzikanten behoren stuk voor stuk bij de top in hun discipline. ‘Het groot koperensemble Theo Mertens‘ en ‘het kamerkoperkwintet Theo Mertens‘ nemen uiteraard het leeuwendeel van het concert op zich. Beide koperensembles werden indertijd opgericht door Theo Mertens en bestaan nog steeds. Er spelen zelfs nog enkele originele leden mee. Uiteraard werden de ensembles aangevuld met de topmuzikanten uit de huidige generatie. Daarnaast komen nog verschillende solisten in originele settings en uit diverse disciplines ruim aan bod. De artistieke leiding is in handen van Carlo Mertens.

Een boeiend en gevarieerd programma
Theo Mertens herschreef enorm veel (bekende) muziek op maat van koperensembles maar componeerde ook eigen werk. Beide koperensembles zullen een selectie uit zijn repertoire vertolken. Ook andere componisten komen in dit veelzijdige en gevarieerde programma aan bod. Onder andere de sopraan Liesbeth Devos (De Munt, Bozar, Flagey) en accordeonist Gwen Cresens (Sexteto Tanguedia, Trio Dor, gastsolist Vlaams Radio Orkest) zullen de aria ‘When I am Laid in Earth’ uit de barokopera ‘Dido and Aeneas’ brengen. Dit stuk wordt algemeen als Purcell’s meesterwerk beschouwd. Bert Joris (trompettist, componist en verkozen tot beste jazztrompetist in 1998) en Steve Willaert (componist van film- en tv-muziek, onder andere de soundtrack van ‘Stille Waters’, de film ‘Vermist’ en de serie ‘Aspe’) componeerden in opdracht voor dit concert enkele muziekwerken. Deze composities zullen in primeur worden opgevoerd. Dit concert wordt een unieke en eenmalige gebeurtenis en wordt opgenomen door de cultuurzender Klara.

Theo Mertens (1931- 2003) : Trompettist van het hart
Mertens kreeg zijn liefde voor de trompet mee van militairen die het café van zijn ouders in Boechout bezochten. Op zijn achtste kocht zijn vader hem een trompet, op zijn zeventiende speelde hij al bij de Antwerpse Filharmonie. Nog toen hij op het Brusselse conservatorium zat, begon hij op bals te spelen, wat in die tijd absoluut ongewoon was voor een klassiek geschoold muzikant. "Ik heb altijd van alles gedaan wat niet mocht", zei Mertens in augustus 2001 in De Standaard.
In 1955 won Theo Mertens – ex-aequo met de beroemde Franse Trompettist Maurice André – de internationale wedstrijd te Genève. Hij speelde toen reeds onder leiding van Flor Alpaerts en André Cluytens in het Antwerps Orkest, dat later de Philharmonie zou worden.
Zijn opvallend talent, hij was toen pas 17 jaar oud, voerde hem als solist naar Denemarken, Zweden, Parijs, Zürich, Keulen en München, en ook naar de radio in Brussel waar hij zowat alles wat Vlaamse toondichters voor trompet gecomponeerd hadden, als solist of met de radio-orkesten zou uitvoeren. Geen wonder dat Franz André hem uitnodigde de plaats van trompet-solo in het symfonie-orkest van het toenmalige N.I.R. in te nemen. Uit dezelfde tijd dateert ook zijn eerste grammofoonplaat.
In de jaren zeventig en tachtig was hij veruit de bekendste trompettist van de Benelux. Hij speelde onder meer met een koperensemble en had een eigen kwintet. Hij doceerde aan de conservatoria van Antwerpen en Rotterdam, maar had in zijn leven maar één echte vaste (halftijdse) job: twintig jaar bij de Muziekkapel van de Gidsen.
Ook op latere leeftijd bleef Mertens actief. "Ik heb alles gespeeld, zelfs de modernste muziek. Maar als ik muziek speel die ik niet helemaal begrijp, ben ik niet gelukkig. Met de modernste muziek was dat het geval: dat is te veel theorie, hé. Ik wist dat het niet kon blijven duren met de avant-garde."
Theo Mertens was twee keer te gast op de Night of the Proms: zo bleef hij ook op latere leeftijd bij het hedendaagse publiek bekend. En nog in het voorjaar van 2001 trok hij op met het jonge, Vlaamse mambo-orkest El Tattoo del Tigre, waarin ook zijn zoon Carlo speelde.
Over dat project zei hij in De Standaard: "Je moet feeling hebben. Met de noten te spelen bereik je niets. En muziek mag niet perfect zijn, anders lijkt ze op een computer."

Tijd en plaats van het gebeuren :

Theo : Huldeconcert aan Theo Mertens
Woensdag 5 maart 2008 om 20.30 u

Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk
Hovestraat
2650 Edegem

Meer info : www.edegem.be