Iceland Airwaves II @ AB

Skakkamanage In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel loopt van eind februari tot begin juni een het festival Iceland on the edge. Met dit IJslandfestival stelt Bozar zich open voor de veelzijdigheid van die IJslandse kunstscène : maar liefst 20 evenementen, ingedeeld volgens 4 thema’ s. Je kan er kennis maken met beeldende kunst, film, dans, theater en uiteraard veel muziek.

En voor dat muziekluik werkt Bozar samen met de AB en met het Kultuurkaffee van de VUB onder de noemer Iceland Airwaves. Zaterdag is er een bonte en goedgevulde avond in de AB met Skakkamanage, Parachutes, Kira Kira en Múm.

Skakkamanage
Skakkamanage begon in 2003 als slaapkamerproject van de pas getrouwde Svavar en Berglind en hun vriend Tony. Ondertussen is datzelfde trio twee leden, een eerste album "Lab Of Love" (uit op Smekkleysa) en veel lovende kritieken rijker (waaronder mooie woorden van Rolling Stone journalist David Frickle). De leden van Skakkamanage slagen er op hun eigen unieke manier in een brug te slaan tussen vertederende melancholie en spetterende vreugde, waar hun luisteraars steeds aangenaam verrast van opkijken. Voor het eerst op Belgische bodem.
www.myspace.com/skakkamanage

Parachutes
Alex Somers (roommate en meer van Sigur Rós-frontman Jónsi met wie hij tevens in het audiovisuele project RICEBOY SLEEPS zetelt) en Scott Alario zijn twee in IJsland residerende muzikanten die al tijdlang onder de naam Parachutes opereren. Na twee, in eigen beheer uitgebrachte albums, verschijnt dra hun eerste officiële wapenfeit, een split 10′ (op het Engelse Stereo Test Kit Records) met medewerking van o.a. Amiina en Jónsi (Sigur Rós). Zeer sfeervol, zeer IJslands en zondermeer te koesteren. Muziek waar Sigur Rós fans terstond blij van zullen worden. En tevens voor het eerst op Belgische bodem. www.myspace.com/parachutesmakesongs

Kira Kira
Kristin Björk Kristjansdottir is samen met Jóhann Jóhannsson en Hilmar Jensson stichtend lid van het IJslandse label/think thank Kitchen Motors. Ze is in de eerste plaats een visuele artieste en vertrekt dan ook vanuit dat visuele aspect om haar typische minimalistische elektronicacomposities met o.a. laptop, klokkenspel, muziekdoosjes, gitaar en allerlei zelfgemaakte instrumenten te creëren. Haar debuut "Skotta" kwam in 2006 uit op het toonaangevende Smekkleysa-label en op het te verschijnen ‘Our Map to the Monster Olympics’ wordt ze geruggensteund door een 6-koppige band waarmee ze vast en zeker nog verrassender uit de hoek komt.
www.myspace.com/trallaladykirakira

Múm
Múm is geen onbekende in IJslandse en andere wateren. Met hun 4de studioalbum "Go Go Smear The Poison Ivy" vierden ze tevens hun tiende verjaardag. Niet meer met de oorspronkelijke bezetting weliswaar; na het vertrek van de tweelingzusjes Guda en Kristín (met de typerende hoge stemmetjes) werd de groep uitgebreid tot een olijke bende van zeven. Múm verloor zijn kinderlijke onschuld, maar won wel aan maturiteit zonder het handelsmerk van de groep te verliezen: experiment verpakt in vrolijke liedjes.
www.myspace.com/mumtheband en www.mumweb.net (fansite)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Iceland Airwaves II@ AB
Múm , Kira Kira, Skakkamanage, Parachutes
Zaterdag 8 maart 2008 om 19.00 u

Ancienne Belgique
Anspachlaan 110
1000 brussel

Meer info : www.bozar.be en www.abconcerts.be

Elders op Oorgetuige :
Iceland on the edge : een stukje IJsland in Brussel, 25/02/2008
Iceland Airwaves : een staalkaart van de IJslandse muziekscène
, 12/02/2008