Klankenbos komt weer tot leven

Klankenbos - Tacet De lente is in ’t land en dat betekent dat ook het Klankenbos weer volop tot leven komt. Het bos in het Dommelhof in Neerpelt is een initiatief van Musica, een impulscentrum voor muziek. De bedoeling is het publiek opnieuw bewust te maken van geluiden, wat in onze sterk visuele wereld niet echt evident is. Kinderen, jongeren en volwassenen maken er via een parcours van klankinstallaties kennis met een wereld vol klanken en geluiden.

Het Klankenbos opende begin oktober 2005 met vier klankinstallaties. Intussen is de collectie uitgebreid tot 12. Het zijn stuk voor stuk kunstwerken, maar het geluid wordt toch op de eerste plaats gesteld. Men wil het bos terug aan het klinken brengen, zonder de geluiden van het bos te verstoren. Het Klankenbos trouwens is uniek in Europa. Er bestaan wel tentoonstellingen met klankinstallaties, maar nergens worden die permanent in de open lucht geplaatst.

Nieuwe installatie Tacet
Het nieuwe seizoen wordt feestelijk ingeluid met de voorstelling van de nieuwste installatie Tacet. Hekkenbergarchitects tekende voor het ontwerp, de realisatie was in handen van Paul Beuk. De ondergronds toegankelijke geluidsarme glazen kubus, drukt een visuele én akoestische stempel op de omgeving. De aanzienlijke afwezigheid van geluid wijst de bezoeker in de installatie op stilte en het bewust ervaren ervan. De visuele impressie van de omgeving blijft echter ongewijzigd. Het ontwerp werd zijdelings geïnspireerd door de controversiële compositie 4’33" van John Cage, een werk dat uit drie delen ‘Tacet’ (Latijn voor ‘het is stil’) bestaat.

Hekkenbergarchitects (NL) werd in 2002 door architect Joris Hekkenberg opgericht. Het bureau werkt aan projecten waarbij de raakvlakken tussen architectuur, beeldende kunst en andere creatieve disciplines doelbewust worden opgezocht. Paul Beuk (NL) is realisator en voert in opdracht zowel kunstwerken als complexe technische toepassingen voor artistieke projecten uit.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Open Klankenbos – rondleiding met gids – inhuldiging nieuwe installatie – voorstelling activiteitenseizoen
Zondag 13 april 2008 om 15.00 u

Geleide bezoeken
Van mei tot en met oktober staat er elke tweede zondag van de maand een gids klaar die individuele bezoekers meeneemt in het Klankenbos en toelichting bij de klankinstallaties geeft. De eerste rondleiding vindt plaats op 11 mei, de laatste op 12 oktober 2008.

Oorstrelingen
Elke vierde zondag van de maand van juni t.e.m. september strelen solisten tijdens openluchtconcerten op wisselende locaties in Klankenbos de oren van het publiek met enkele bijzondere hedendaagse klassieke composities. Bij een drankje nadien kun je de oren rustig laten nasuizen.
Zondag 22/06/2008: Paula Defresne (klarinet)
Zondag 27/07/2008: Nicolas Deletaille (cello)
Zondag 24/08/2008: Alfrun Schmidt (sopraan)
Zondag 28/09/2008: Gaetan La Mela (percussie)

Kids Summer: (h)oortocht: uit met geluid !
Zonder er ons bewust van te zijn ‘horen’ we enorm veel. Gelukkig letten we er niet voortdurend op, want anders zouden we al snel ‘horendol’ worden. Tijdens een interactieve ‘(h)oortocht’ in Klankenbos ontdekken kinderen via luisteropdrachten, creatieve intermezzo’s, wandelen, … de verrassende kracht van geluid én stilte.
Elke dinsdagnamiddag in juli en augustus

Zomerse Muzikale Schattentocht
Vervelen is niet nodig! Start of besluit de zomervakantie met een klinkend en muzikaal spel voor kinderen in openlucht. Zoek, verzamel, beluister en bewerk samen met vriendjes, ouders of familie tien muzikale schatten in Klankenbos. Na het spel kun je samen genieten van een welverdiend ijsje!
Elke weekdag van de eerste en laatste week van de zomervakantie

Klankenbos – Provinciaal Domein Dommelhof
Toekomstlaan 5
3910 Neerpelt

Alle verdere info vind je op www.musica.be