LEX : een theaterproductie over God, Alexander de Grote en idolatrie

LEX Na UTOPIA GmbH gaat dichter, romanschrijver, toneelauteur, theatermaker en performer Peter Verhelst verder met acteur Kristof Van Boven en neemt hij nu ook componist Dominique Pauwels aan boord. Samen maken ze LEX (=WET), oorspronkelijk geïnspireerd door de Macedonische veldheer en god-koning Alexander de Grote.

Dominique Pauwels en Peter Verhelst broedden al enige tijd op het idee iets samen te doen. Dat idee krijgt nu gestalte in een theaterproductie over God, Alexander de Grote en idolatrie. Dominique Pauwels werkt graag en veel samen met auteurs. Het is vanuit een lange wederzijdse fascinatie dat hij, Peter Verhelst en Kristof Van Boven (NTGent/Meg Stuart) nu de handen in elkaar slaan voor een muziektheaterproject.

In LEX wordt God geboren uit Zijn eigen woorden. Geen historische reconstructie, geen getuigenissen of lofzangen door gelovigen, maar God zelf die aan het woord is en die er alles aan doet om Zijn naam uitgesproken te krijgen. Of is het niet God, maar het Idool, Alexander de Grote? De man die er in slaagde het Westen met het Oosten te verbinden? De veldheer die in Egypte tot god-koning werd uitgeroepen en op weg naar India door koorts werd overvallen? De eerste woorden van God zijn: ‘In den beginne was het woord en God was het woord eenzaamheid.’ Alles zal Hij eraan doen om niet langer alleen te zijn. Hij zal voor zichzelf een oceaan scheppen, velden, bergen, vogels, vissen, een tijger, een vrouw en een man.

In LEX komen teksttheater, een choreografie, beeldend theater en muziek samen. Kristof Van Boven acteert en zingt. Dominique Pauwels componeert. Peter Verhelst schreef een tekst in het Latijn, het Hebreeuws en het Engels. Net als in UTOPIA GmbH wordt de toeschouwer in LEX expliciet uitgenodigd om zich over te geven aan zijn/haar verbeelding.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Peter Verhelst & Dominique Pauwels : LEX
Donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 mei 2008, telkens om 20.30 u

NTGent -Minnemeers
Minnemeers 8
9000 Gent

Meer info : www.ntgent.be en www.lod.be

Dominique Pauwels : www.lod.be en www.matrix-new-music.be

Elders op Oorgetuige :
Boreas : over onzichtbare krachten en hun zichtbare sporen, 1/10/2007
Van wind, fysica en essentie. Een gesprek met Lawrence Malstaf, 30/09/2007
Boreas/Noorderwind. Gezongen gedichten : de eerste liedcyclus, 30/09/2007
Onegin nu ook op cd, 18/03/2007