Stifters Dinge : muzikale theatermachine van Heiner Goebbels

Heiner Goebbels, Stifters Dinge Het KunstenFESTIVALdesArts haalt met Heiner Goebbels een markante persoonlijkheid in huis. De Duitse componist en theatermaker noemt zichzelf schepper van kunst die nergens bij hoort: voor de jazz heeft zijn muziek te weinig swing, voor hedendaagse muziek zit er te veel pop en theater in, in de theaterwereld verwijten ze hem dat er te veel muziek in zit terwijl er voor opera niet genoeg in gezongen wordt. Goebbels is een buitenbeentje en daar voelt hij zich prima bij. Alle grote internationale festivals staan in de rij om Goebbels nieuwe opdrachten te bezorgen en wat hij maakt, reist steevast de wereld rond. Hij is een theaterman, een vrijdenker, een verleider, als componist en uitvoerder een perfectionistisch vakman en ook nog eens een uitstekend docent. Goebbels mag met Stifters Dinge het KunstenFESTIVALdesArts op gang trekken.

Als een alchemist, zacht en met chirurgische precisie, schikt en herschikt Heiner Goebbels de ingrediënten van zijn Stifters Dinge tot een magisch landschap. De Duitse componist en theatermaker, bekend van o.a. het succesvolle Eraritjaritjaka – Musée des phrases, liet zich inspireren door de beschrijvingen van Adalbert Stifter. Met deze 19e-eeuwse schrijver-filosoof deelt hij een feilloos gevoel voor esthetiek en een doorgedreven aandacht voor ‘de dingen’. Op de scène geen acteurs: Goebbels’ kunst der afwezigheid neemt de mens op de korrel. Hebben wij voldoende aandacht voor de impact van onze daden op onze omgeving? Vijf piano’s staan centraal in deze muzikale theatermachine. Onzichtbare handen bespelen het klavier. Visuele en akoestische impressies vloeien in elkaar over en transformeren tot een fascinerend fresco van wind, mist, water en ijs. Een eerbetoon aan de overweldigende kracht van natuur en materie…

Heiner Goebbels (1952) groeide op in een Duits provinciestadje in een gezin waarin vooral klassieke muziek werd gemaakt. De kleine Heiner moest het pianotrio completeren met zijn oudere broers die al viool en cello speelden. Later waren het de popmuziek en de jazz die hem nieuwe muzikale horizonten boden. Als componist ingehuurd om muziek te maken bij producties in het Frankfurter Theater am Turm stond hij er met zijn neus bovenop toen theatermakers als Claus Peymann, Rainer Werner Fassbinder en Heiner Müller de bezem haalden door de sterk verouderde toneelwereld in Duitsland. Na eerst hoorspelen te hebben gemaakt voor de radio (onder meer bekroond door het Duitse Verbond van Oorlogsblinden) begon hij aarzelend te componeren voor bevriende musici van het Ensemble Modern. Dat hij deze gelouterde musici al vroeg in het scheppingsproces betrok, resulteerde in een reeks van werken die hem snel op de kaart zette als een van de origineelste componisten van zijn generatie. Goebbels bezit de kwaliteit om uit heterogeen materiaal het beste samen te voegen tot iets dat een geheel eigen signatuur draagt. Of het nou uiteenlopende muzikale stijlen betreft of literaire bronnen, theater of beeldende kunst.

Tijd en plaats van het gebeuren :

KunstenFESTIVALdesArts 08
Heiner Goebbels : Stifters Dinge
Vrijdag 9 en dinsdag 13 mei 2008, telkens om 20.15 u
Zaterdag 10 mei 2008 om 19.00 u en om 22. u
Zondag 11 en maandag 12 mei 2008 om 15.00 u, 19.00 u en 22.00 u

Théâtre National de la Communauté française
Emile Jacqmainlaan 115
1000 Brussel

Meer info : www.kunstenfestivaldesarts.be, www.theatrenational.be en www.heinergoebbels.com

Op vrijdag 9 mei brengt Ramblas (12.00 u) een special over Heiner Goebbels’ Stifters Dinge : www.klara.be

Extra :
Transcript of the John Tusa Interview with Heiner Goebbels op BBC Radio 3, www.bbc.co.uk
Heiner Goebbels op YouTube

Elders op Oorgetuige :
KunstenFESTIVALdesArts : eigenzinnig festival voor een nieuwsgierig en avontuurlijk publiek, 3/05/2008