Gent Jazz Festival serveert het beste van de hedendaagse jazz

Herbie Hancock Donderdag gaat de 7de editie van het Gent Jazz Festival – het vroegere Blue Note Records Festival – van start. Het festival gaat dus niet langer verder onder de naam ‘Blue Note Records Festival’. De organisatie benadrukt dat het inhoudelijk en vormelijk verder bouwt op de traditie van de vorige jaren. Onder het motto "voor iedereen bestaat er een geliefde jazzstroming!" wordt de jazz, zoals gegroeid uit de traditie én uit de hippere cross-over, terug over twee lange weekends gespreid. Het festival heeft overigens altijd de ambitie gehad om van beide stromingen een actueel beeld te geven en tegelijk het beste van de hedendaagse jazz en gelijkgestemde muziek te programmeren.

All That Jazz. (mainstream & avant-garde, 10 tot 13 juli) laat toeschouwers genieten van topnamen uit de hedendaagse jazz, Belgisch talent en eigenzinnige nieuwkomers: Herbie Hancock, Pat Metheny Trio, Saxophone Summit, het Wayne Shorter Quartet, Diana Krall en vele anderen. All That Jazz? (fusion, 17 tot 20 juli ) spitst zich toe op muzikale gebieden die zich in de rand van de jazz bewegen. Met optredens van o.a. Erykah Badu, Omara Portuondo, Orquesta Buena Vista Social Club®, The Neville Brothers, Marcus Miller en CocoRosie.

All That Jazz
De openingsdag van het Gent Jazz Festival wordt op 10 juli afgesloten door Herbie Hancock met zijn River of Possibilities tour. Het optreden wordt voorafgegaan door een kort optreden van gitarist Lionel Loueke en de winnaars van de Django d’Or prijzen 2007. Pascal Mohy is de winnaar van de Django d’Or Jong Talent 2007. Daarna is het de beurt aan de winnaar van de Django d’Or Gevestigde Waarde 2007: Pierre Van Dormael. Op deze openingsdag worden ook de winnaars van de Django d’Or prijzen 2008 uitgereikt.

Op vrijdag 11 juli begint het Gent Jazz Festival met de Italiaanse saxofonist Stefano Di Battista met zijn internationaal kwartet met Baptiste Trotignon en Eric Harland. Daarna volgt het Trio Grande feat. Matthew Bourne. Zij lieten zich onlangs nog opmerken met het sterke album Un Matin Plein de Promesses op het W.E.R.F. label. Afsluiter van de avond is gitarist Pat Metheny met zijn trio met Christian McBride & Antonio Sanchez.

Vorig jaar was Elvis Costello nog te gast in Gent en dit jaar neemt zijn echtgenote Diana Krall de fakkel over op 12 juli. Het optreden van Krall wordt voorafgegaan door een optreden van het Belgische Flat Earth Society samen met Jimi Tenor. De dag wordt geopend door Amina Figarova met haar sextet die haar nieuw album Above The Clouds zal voorstellen.

Het eerste luik van Gent Jazz Festival wordt afgesloten door het Wayne Shorter Quartet op zondag 13 juli. Voor Shorter staat Saxophone Summit met Joe Lovano, Dave Liebman en Ravi Coltrane. Bert Joris, artistieke peter van het Gent Jazz Festival, werkt dit jaar een project uit samen met de Italiaanse pianist Enrico Pieranunzi: Bert Joris Quintet feat. Enrico Pieranunzi. De dag begint met een optreden van de jonge zangeres Melody Gardot.

All That Jazz?
De eerste dag van het tweede luik, donderdag 17 juli, sluit de koningin van de neo-soul Erykah Badu de dag af. Deze dag staat er ook een nieuw project van Buscemi op de affiche met een exclusief zomerconcert van Buscemi Big Band feat. Michel Bisceglia. Buscemi bewerkte een aantal van zijn bekendste nummers en werkt voor het eerst met een volledige big band.

Vrijdag 18 juli staat volledig in het teken van Cuba. Afsluiter van de avond is het Orquesta Buena Vista Social Club® presents Guajiro Mirabal, Cachaíto López, Aguaje Ramos, Manuel Galbán. Deze oudjes toeren nog steeds aan een hels tempo de wereld rond en worden op het Gent Jazz Festival bijgestaan door een elfkoppige bigband. Het concert van de Buena Vista’s wordt voorafgegaan door de grand old lady van de Cubaanse muziek Omara Portuondo. Het Gent Jazz Festival kijkt echter ook naar de toekomst en opent deze dag met de jonge pianist Roberto Fonseca. Fonseca leverde met zijn Zamazu album één van dé platen van vorig jaar af.

Zaterdag 19 juli gaat het Gent Jazz Festival de funk toer op. De dag begint met een optreden van de winnaars van de Jong Jazztalent Gent wedstrijd van vorig jaar Brazzaville. Vervolgens is het de beurt aan de meest funky bassist Marcus Miller. Afsluiter zijn The Neville Brothers met hun typische mix van funk, soul, r&b…

Het Gent Jazz Festival wordt op zondag 20 juli afgesloten door de Soil & “Pimp” Sessions. Deze Japanners spelen volledig geschifte party jazz die ze zelf omschrijven als Death jazz. Eerste optreden van de dag is het Belgische Dez Mona. Verder die dag een optreden van een van de meest interessante groepen binnen de freak folk beweging: CocoRosie. Gabriel Rios Piano & Percussion feat. Jef Neve en Kobe Proesmans staan ook op het programma. Het trio ontstond na spontane muzieksessies in de catacomben van de Brusselse AB. Dit resulteerde in een tour en in een zeer intrigerend project.

Jong Jazztalent Gent 2008
Als enige nevenpodium organiseert het Gent Jazz Festival, in opdracht van Duvel-Moortgat, en i.s.m. de JazzLab Series, de 8ste editie van de muziekwedstrijd Jong Jazztalent Gent. Van 20 tot 28 juli treedt elke dag van 14.00u tot 16.00u één groep op in het Duvel-Droomschip, op het Gouden Leeuwplein, in het hart van de Gentse feesten. De laatste dag treedt de laureaat van vorig jaar (Brazzaville) op, waarna de laureaat van dit jaar bekend wordt gemaakt. De winnaar speelt sowieso een concert op Gent Jazz Festival 2009, het slotconcert van Jong Jazztalent Gent 2009, een concert op Dinant Jazz Nights en op Jazz Maastricht en een JazzLab Serie in het najaar van 2008.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Gent Jazz Festival
Van donderdag 10 tot zondag 13 juli en van donderdag 17 tot zondag 20 juli 2008

Bijlokesite
Godshuizenlaan
9000 Gent

Jong Jazztalent Gent 2008
Van zondag 20 tot maandag 28 juli 2008, telkens van 14.00 u tot 16.00 u

Duvel-Droomschip
Gouden Leeuwplein
9000 Gent

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.gentjazz.com

Extra :
Aankondiging Gent Jazz Festival, Koen Van Meel op Kwadratuur.be, 1/07/2008