Secret Masses : William Byrd vs. Eric Sleichim

Bl!ndman Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt : MAfestival 2008 is een festival van creatieopdrachten. Zo kreeg het ensemble Bl!ndman van Eric Sleichim de vraag om een nieuw project uit te werken voor stemmen en saxofoons gebaseerd op de katholieke missen van William Byrd.

In 1534 vaardigde koning Hendrik VIII de Act of Supremacy uit, waarmee de onafhankelijke Engelse kerk een feit werd. Met de invoering van het Edwardian Book of Common Prayer kreeg de staatskerk een uitgesproken protestants karakter. De katholiek William Byrd zou de gevolgen van deze gebeurtenissen van nabij meemaken. Ondanks de vervolging van katholieken componeerde Byrd heel wat ‘verboden’ katholieke missen en Gradualia. Het is deze sfeer van geheimhouding en muzikale oppositie die Eric Sleichim aangrijpt om een nieuw programma te brengen voor saxofoonkwartet en stemmen – op vraag van MAfestival 2008.

De Nederlandse componiste Mayke Nas (1972) schreef ‘en je noemt het liefde’ in 2006 voor mannenkwartet & TV op de tekst ‘Catechismus’ van Ilja Leonard Pfeiffer. Het is bedoeld als tegenhanger voor Die sieben Todsünden van Brecht en Weill, waarin een vrouw tijdens pogingen om aan geld te komen voor haar familie de zeven hoofdzonden begaat.

De jonge Britse componist Matt Wright (1977) – ander leven tevens DJ – doet in zijn werk onderzoek naar de (al dan niet ruimtelijke) transformatie van klank. hij heeft intussen al heel wat ervaring opgebouwd met het gebruik van versterking, het vervreemden van geluid en het incorporeren van alledaagse omgevingsgeluiden in zijn werk. In Contact Theatre, voor zes platenspelers, maakt Wright gebruik van tevoren opgenomen grammofoonplaten. Door middel van een uitgekiende choreografie worden de bewegingen vervolgens boven de hoofden van de spelers geprojecteerd. Doelgericht uitgevoerde ‘vernielingen’ van de platen maken al het gehoorde vervolgens geleidelijk aan erosie onderhevig…

Programma :

  • Eric Sleichim, Mass 4 Turntables (vinyl en saxofoonkwartet)
  • William Byrd, Mass for four Voices / Kyrie (vocaal kwartet)
  • William Byrd, O Death, rock me asleep (sopraan en saxofoonkwartet)
  • Mayke Nas, EnJeNoemtHetLiefde (video en vocaal kwartet)
  • William Byrd, Fantasia à 4 (I)
  • William Byrd, Mass for four Voices / Gloria (vocaal kwartet)
  • William Byrd, In Nomine à 4 N°2 (saxofoonkwartet)
  • György Ligeti, Nonsense madrigals / The Alphabet (3 stemmen en 3 saxen)
  • John Cage, 44 Harmonies (III) (saxofoonkwartet en vocaal kwartet)
  • William Byrd, Mass for four Voices / Credo (vocaal kwartet)
  • William Byrd, In Nomine à 5 N°2 (saxofoonkwartet en vocaal kwartet)
  • William Byrd, Ye sacred Muses (countertenor en saxofoonkwartet)
  • John Cage, 44 Harmonies (XXX, XIX) (saxofoonkwartet en vocaal kwartet)
  • William Byrd, Mass for four Voices / Sanctus (vocaal kwartet)
  • Matthew Wright, Contact Theatre (vinyl)
  • William Byrd, Mass for four Voices / Agnus Dei (vocaal kwartet)

Tijd en plaats van het gebeuren :

MAfestival – BL!NDMAN [sax] + BL!NDMAN [vox] : Secret Masses
Zaterdag 2 augustus 2008 om 22.30 u

Stadsschouwburg
Vlamingstraat 29
8000 Brugge

Meer info : www.mafestival.be en www.blindman.be
———————-
Zaterdag 20 september 2008 om 20.15 u
Flagey – Studio 4

H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.flagey.be en www.blindman.be

Mayke Nas : www.maykenas.nl en www.donemus.nl
John Cage : www.johncage.info
György Ligeti : www.sonyclassical.com en www.schott-musik.de
Matthew Wright : www.matt-wright.co.uk

Elders op Oorgetuige :
MAfestival : oude – een ook een beetje nieuwe – muziek in Brugge, 28/07/2008
Twintig jaar BL!NDMAN : een wervelend verjaardagsfeest, 5/02/2008