7 concerten op Happy New Ears op zaterdag 20 september

Michel Henritzi Walking in the Shadows – Michel Henritzi & Kumiko Karino (16.00 u )
Foto’s van Japan bij schemering, getrokken tijdens de eenzame tochten van fotograaf Kumiko Karino tussen Tokyo, Shikoku, Okinawa en Kyoto. We zien naamloze gezichten, straten en levensfragmenten voorbijtrekken. Bij deze beelden speelt gitarist Michel Henritzi een melancholische soundtrack die het midden houdt tussen abstracte blues en gedeconstrueerde folk. Een verstilde road movie die je door verre streken voert.

Websites : michelhenritzi.canalblog.com en kumikokarino.com

Frederik Croene & Timo Van Luijk Happy New Ears creatie – Frederik Croene & Timo Van Luijk (17.00 u)
Klassiek pianist Frederik Croene en autodidact Timo Van Luijk lijken op het eerste zicht elkaars tegenpolen: Croene kreeg een academische opleiding en voert naast nieuwe muziek doorgaans werk uit van Schubert, Mozart en Beethoven. Timo Van Luijk maakt onder de naam Af Ursin en als lid van het collectief Onde organische, intuïtieve muziek met gevonden objecten en afgedankte muziekinstrumenten. Samen bouwen ze een installatie met onderdelen van kapotte piano’s, die ze als één groot instrument zullen verkennen en bespelen. In deze “metapiano” komt het spelen los te staan van traditie en gaan de twee op zoek naar een spontane benadering van het klankgegeven.

Websites : www.frederikcroene.com en www.ondemusic.be

Mieke Lambrigts Happy New Ears creatie – Mieke Lambrigts (18.00 u)
Mieke Lambrigts studeerde aan het experimenteel atelier onder Esther Venrooy. Ze verdiende haar sporen onder andere tijdens een festivalresidentie van de Sint Lucas kunstopleiding op Happy New Ears. Sinds geruime tijd werkt ze aan een reeks geluidsinterventies die op maat van specifieke ruimtes gemaakt worden. Met weinig meer dan veldopnames en sinustonen creëert ze een discrete soundtrack die voortdurend balanceert op de grens van het hoorbare. Mieke Lambrigts geeft een performance in haar creatie kamermuziek #5 waarin ze de elementen van haar geluidsomgeving live manipuleert.

Website: myspace.com/miekelambrigts

Asuna, Keisuke Oki & Minoro Sato Valve/Membrance – Asuna, Keisuke Oki & Minoro Sato (19.00 u )
Valve/Membrance” is een experimenteel muziekproject dat gebruik maakt van een “netwerk” waarin geperste lucht rondgeleid wordt naar diverse blaasinstrumenten en een pijporgel. Eén van de uitvoerders bedient een reeks ventielen die bepalen naar welke vertakkingen de lucht afgeleid wordt. Het geheel doet aan als het luchtcirculatiesysteem van een levend organisme, waarin elke muzikant de rol van een orgaan vervult. Minoro Sato stuurt het geluid in een feedbackcircuit van glazen cylinders en creëert zo een extra elektro-akoestische laag bovenop het luchtdrukcircuit. Het Valve/Membrance-project werd eerder dit jaar omwille van zijn originaliteit terecht genomineerd voor de Transmediale Award.

Website: www.ms-wrk.com

Machinefabriek & Jeroen Vandesande Machinefabriek & Jeroen Vandesande (20.30 u)
Met zelden geziene huisvlijt geeft Rutger Zuydervelt alias Machinefabriek – de ene release na de andere uit. Met een selectie effecten en markante accessoires tovert hij zinderde drones en deinende klankmassa’s uit zijn elektrische gitaar, die hij vervolgens met een computer bewerkt en arrangeert. Zuydervelt gaat de samenwerking niet uit de weg en ondernam projecten met oa. Soccer Committee, Dag Rosenqvist en Carsten Nicolai. Tijdens een concertavond in Gent liep hij Jeroen Vandesande tegen het lijf. Samen maakten ze de mini cd Woeling, waarop de rauwe noise-texturen van Vandesande een spannend tegengewicht vormen voor de ijle droommuziek van Zuydervelt. Voor hun duoconcert op Happy New Ears steken de twee heren de koppen opnieuw bij elkaar voor een volgende hoofdstuk in hun samenwerking. Jeroen Vandesande brengt ook eigen werk op vrijdag 19 september.

Websites: www.machinefabriek.nu en jeroenvandesande.blogspot.com

Simon Fisher Turner & Rainier Lericolais No Image – Simon Fisher Turner & Rainier Lericolais (21.15 u)
De levenswandel van Simon Fisher Turner bevat heel wat verrassende wendingen. Na enkele rollen in Britse TV series promoveerde Fisher Turner in de jaren ’70 tot de status van tieneridool en werd hij een vaste waarde op de cover van talloze glamour magazines. Toen zijn acteercarriere op een laag pitje kwam te staan nam hij enkele popsingles op als The King of Luxembourg. Hij liep per toeval cultregisseur Derek Jarman tegen het lijf, voor wie hij verscheidene soundtracks componeerde. Vandaag concentreert Simon Fisher Turner zich vooral op digitale compositie en sound design. Op zijn recentste multimedia-release Lana Lara Lata werkte hij samen met collega-sound designer en componist Rainier Lericolais. De twee vertrekken van opnames die Fisher Turner in de piano-afdeling van het Harrods warenhuis maakte en komen uiteindelijk tot fragiele, melodieuze soundscapes.

Websites: www.simonfisherturner.com en myspace.com/lericolaisrainier

Philip Jeck Philip Jeck
(22.15 u)
Philip Jeck werkt voornamelijk met oude en afgedankte platenspelers die hij aanpast aan zijn eigen eisen. Het manipuleren van grammofoonplaten is voor Jeck geen gimmick of nostalgische geste, maar een persoonlijke muzikale techniek die hij tot een virtuoos niveau wist te verheffen. Met korte snippers muziek, kraak- en krasgeluiden van de naald op het vinyl en spaarzaam toegevoegde effecten bouwt Jeck live geluidscollages op die het publiek nooit onbewogen laten. Zijn muziek is even schatplichtig aan de musique concrète van Schaeffer en Henry als aan de vroege scratching-experimenten van hip-hop pioniers zoals Grandmaster Flash. Jecks recentste album Sand werd door de muziekpers unaniem onthaald als de bekroning van een reeds indrukwekkend oeuvre.

Website: www.philipjeck.com

Tijd en plaats van het gebeuren :

Michel Henritzi & Kumiko Karino / Frederik Croene & Timo Van Luijk / Mieke Lambrigts / Asuna, Keisuke Oki &Minoro Sato / Machinefabriek & Jeroen Vandesande / Simon Fisher Turner & Rainier Lericolais / Philip Jeck
Zaterdag 20 september vanaf 16.00 u
Budascoop
Kapucijnenstraat 10
8500 Kortrijk

Meer info : www.happynewears.be

Extra :
Een potentiële geluidsband met Mieke Lambrigts, Steve Marreyt in Ruis, januari 2008

Elders op Oorgetuige :
Happy New Ears verkent grenzen tussen beeld en klank, 6/09/2008
Win tickets voor Happy New Ears op 19 september, 9/09/2008
3 Propositions for a White Room : Pauwel De Buck, Mieke Lambrigts en Jeroen Vandesande, 29/05/2008
Philip Jeck & Pierre Bastien in Argos, 7/03/2007
CAN’T/Jessica Rylan – Machinefabriek – Jeroen Vandesande, 18/10/2006