De wondere wereld van de vogels en van Messiaen

Olivier Messiaen Olivier Messiaen was niet alleen componist, maar ook een groot natuurliefhebber. Vooral het gezang van vogels trok zijn aandacht. In zijn Catalogue d’Oiseaux stelt Messiaen verschillende vogels voor als solist tussen het gezang van andere vogels. In de partituur maakte hij ook aantekeningen over het landschap waarin hij deze zangertjes gezien had. Als Messiaen dit zo belangrijk vond, waarom de luisteraar er dan ook niet bij betrekken? Daan Vandewalle, Jan Boon en Liesbet Vereertbrugghen (concept) trokken naar deze plekken en brachten ze in beeld. Het resultaat is een boeiende videomontage, die de muziek van Messiaen perfect begeleidt.

In 2008 is het exact honderd jaar geleden dat de eigenzinnige Franse componist Olivier Messiaen geboren werd. En dat moet gevierd worden! Speciaal voor deze gelegenheid nemen we een kijkje in het innerlijk van de componist. Messiaen raakte op jonge leeftijd al enorm gefascineerd door vogels. Vanaf de jaren 1940 bestudeerde hij de dieren vanuit wetenschappelijk oogpunt, al zou hij de opgedane kennis ook in zijn muziek benutten. Om de vogels in hun natuurlijke habitat te kunnen bestuderen, doorkruiste hij heel Frankrijk. De honderden vogelgezangen die hij daarbij optekende, waren nadien een onuitputtelijke bron van inspiratie bij het componeren van zijn Catalogue d’Oiseaux. Daan Vandewalle en Jan Boon gingen voor deze uitvoering op zoek naar de oorsprong van de Catalogue en trokken in navolging van Messiaen opnieuw de natuur in. De film die zij meebrachten gidst je door de wondere wereld van de vogel én door de wondere wereld van Messiaen.

Programma : Olivier Messiaen (1908-1992), uit Catalogue d’oiseaux
– Le loriot (Wielewaal)
– Le bouscarle (Cetti’s zanger)
– L’alouette lulu (Boomleeuwerik)
– Le chocard des alpes (Alpenkauw)
– La buse variable (Buizerd)
– La chouette hulotte (Bosuil)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Daan Vandewalle & Jan Boon : Olivier Messiaen, uit Catalogue d’oiseaux
Dinsdag 30 september 2008 om 20.00 u
(Inleiding om 19.15 u )
Concertgebouw Brugge

’t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be en www.daanvandewalle.com
—————————
Zondag 5 oktober 2008 om 11.15 u
Kunstencentrum nOna

Begijnenstraat 16
2800 Mechelen

Meer info : www.festival.be, www.nona.be en www.daanvandewalle.com

Extra :
Olivier Messiaen op www.oliviermessiaen.org, www.oliviermessiaen.net, www.arsmusica.be en brahms.ircam.fr
Les rythmes vivants. De l’amour divin à l’amour humain…Olivier Messiaen, Entretiens avec Claude Samuel op www.arsmusica.be
Olivier Messiaen (1908 – 1992): Exotische vogelkenner op www.musicalifeiten.nl
The Elusive Allure of Olivier Messiaen, Anthony Tommasini op www.nytimes.com, 6/04/2008

Audio :
Messiaen: Catalogue d’oiseaux / Petites esquisses d’oiseaux op www.naxos.com

Elders op Oorgetuige :
Olivier Messiaen : een leven gewijd aan het onderzoeken van ritmiek, kleur en ornithologie, helemaal in het teken van het katholieke geloof, 2/03/2008