Jez Riley French & Co plaatsen link tussen muziek en visuals

Jez Riley French Heleen Van Haegenborgh, Thomas Smetryns, Jez Riley French en Ann Eysermans brengen dinsdag een bijzonder concert waarin de link tussen visuals en muziek centraal staat. Zo worden films van Kelly Schacht en Dany Deprez vertoond, waar Heleen een grafische partituur bij maakte en in Replay van Christian Marclay krijgen we dan weer een eigenzinnige vertolking van Thomas Smetryns op turntables en speelkaarten. Specialist in field recordings, Jez Riley French, zorgt voor een subtiele environment-toets.

Thomas Smetryns (1977) studeerde compositie bij Godfried – Willem Raes en gitaar, luit en teorbe bij Ida Polck en Philippe Malfeyt aan het conservatorium van Gent. Als componist is hij vooral geïnteresseerd in het zoeken naar een nieuwe, experimentele muziekpraktijk die verankerd is in een historisch of een maatschappelijk bewustzijn. Veel van zijn composities vertrekken dan ook vanuit het oeuvre van andere muzici, waar hij dan bepaalde facetten van uitwerkt tot eigen stukken. Dit kan tonaal of ritmisch materiaal zijn, maar evenzeer een bepaald stilistisch gegeven waarmee hij nieuwe muziek kreëert. Ook bij zijn activiteiten als dj (uitsluitend met 78 toerenplaten) staat het muzikale verleden in een hedendaagse contexst centraal.

Heleen Van Haegenborgh (1980) studeerde eveneens aan het conservatorium van Gent: piano bij Claude Coppens en Daan Vandewalle en improvisatie in de klas van Godfried – Willem Raes. Haar bezigheden zijn een aaneenschakeling van verschillende projekten waarin nieuwe muziek het uitgangspunt vormt. Naast louter optreden (solo, in duo of trio, waarbij ze werk van Feldman, Lucier, Reich, Crumb of Tenney vertolkt) werkt ze regelmatig samen met artiesten uit allerlei kunstakken en – strekkingen. Veel van haar projekten hebben dan ook een uitgesproken multimediaal karakter. Trefwoorden voor haar muziek zijn: snaren, glazen, cassettespelers (al dan niet functionerend), tapes, experiment, collage, inside piano, preparaties, enz…

De Brit Jez Riley French is als geluidskunstenaar voornamelijk georiënteerd op site-specific field recordings, m.a.w. om gewapend met opname-apparatuur de (natuurlijke) omgeving te verkennen, de daar aanwezige akoestische couleur locale op te snuiven en met het materiaal sfeervolle klankcollages op te bouwen. Riley French valt niet in een vakje onder te brengen, noch vast te pinnen op een welbepaalde strekking, maar trefwoorden die in zijn werk kenmerken, zijn minimalisme, intuïtieve muziek, field recordings en improvisatie. Hij focust sterk op de sonore architectuur van zijn stukken zonder daarbij oog voor subtiele details te verliezen. Tot zijn voornaamste invloeden rekent hij Toru Takemitsu, Arvo Part, Bill Evans, Nick Drake, Cocteau Twins, gamelan, Charles Mingus, Bernard Herrmann, John Tavener en Lou Harrison. Jez is tevens een begenadigd fotograaf.

Ann Eysermans startte haar muziekopleiding aan de Stedelijke Muziekacademie te Lier, waar ze dwarsfluit en piano volgde. Vervolgens studeerde ze muziekschriftuur aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel. In 2002 begon ze kontrabas te studeren bij B. Denolf aan de jazzafdeling in Brussel en twee jaar later behaalde ze het diploma Meester in de Muziek, evenals het kandidaatsdiploma in de jazzafdeling. Ann speelt in verscheidene jazzgroepen en componeert ook zelf nummers.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Heleen Van Haegenborgh, Thomas Smetryns, Jez Riley French & Ann Eysermans
Dinsdag 14 oktober 2008 om 20.00 u
Logos Tetraeder
Bomastraat 26
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

Jez Riley French : jezrileyfrench.blogspot.com en www.myspace.com/jezrileyfrench
Thomas Smetryns : www.thomassmetryns.be en www.matrix-new-music.be
Heleen Van Haegenborgh : www.heleenvanhaegenborgh.be en www.myspace.com/heleenvhaegenborgh
Christian Marclay op en.wikipedia.org en Youtube