TRANSIT : voer voor muzikale avonturiers

TRANSIT 2008 Het laatste weekend van oktober is traditiegetrouw gereserveerd voor het TRANSIT festival in Leuven. TRANSIT is een mini-festival georganiseerd door het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant met muziek van de huidige eeuw. Die nieuwe muziek is kersvers – vaak in opdracht – gecomponeerd. TRANSIT bulkt van de wereldcreaties, muzikale verrassingen en experimenten.

De editie 2008 presenteert niet minder dan 17 creaties, 6 composities uit de 21ste eeuw en enkele werken uit de 20ste eeuw. Je hoort dit jaar werk van componisten uit België, Duitsland, Engeland, USA, Spanje, Oostenrijk, Nederland. Niet alleen de muziek beroert lijf en leden. TRANSIT is een festival met heel veel levende componisten in de wandelgangen, de concertzalen, het STUKcafé… Ze maken het publiek zelf wegwijs tijdens de lezing, het debat en de inleidingen. TRANSIT charmeert door de kleinschaligheid: een overzichtelijke reeks concerten en randactiviteiten gebald in een weekend in de sfeervolle accommodatie van Kunstencentrum STUK.

TRANSIT en Jong compositietalent
Het openingsconcert op vrijdagavond 24 oktober is een forum voor jong compositietalent in Vlaanderen. Dit jaar kregen Kris De Baerdemacker en Daan Janssens de compositieopdrachten en ook de nieuwste creatie van ‘gevestigde waarde’ Luc Brewaeys staat op het programma. Met Spectra Ensemble aan het roer levert dat ongetwijfeld een gevarieerde muzikale avond op. Nog jonger getint is het toonmoment van het educatief project Circuit bending happening met Dijf Sanders (zaterdag 25 oktober om 19.00u).

Variatie troef op TRANSIT
Op zaterdag 25 oktober prikkelt Trio Scordatura het muzikaal voorstellingsvermogen terwijl Champ d’Action op zoek gaat naar nieuwe vormen van 21ste-eeuwse muziekproductie. Dat kan leiden tot bizarre combinaties van instrumenten zoals de compositie van Peter Ablinger voor twee trombones, twee cello’s en elektronica. Tijdens het concert van Arne Deforce, Yutaka Oya en Richard Barrett staat de (on)mogelijkheid van communicatie centraal. Ze proberen om de cello en de piano, twee zo uiteenlopende instrumenten, samen te brengen met de hulp van elektronica en video.

TRANSIT internationaal
Op zondag 26 oktober is de TRANSITblik internationaler gericht. Het Engelse Arditti Quartet, een gerenommeerd hedendaags muziekensemble, creëert samen met Tom Pauwels het nieuw elektrisch gitaarkwintet van Stefan Van Eycken, onze Vlaming in Tokyo. Op het slotconcert maakt het schitterende The New York New Music Ensemble zijn Belgisch debuut met een dwarsdoorsnede van uitgesproken nieuwe muziek van de jongere generatie componisten uit de USA én een nieuw werk van Annelies Van Parys.

TRANSITsfeer
TRANSIT is een kort en krachtig weekend in het STUK in Leuven waar de muzikale creativiteit nooit uit de lucht is. Nergens anders is er zo direct contact tussen luisteraars, componisten en muzikanten. Het publiek wordt net voor het concert door de componisten zelf door de nieuwe klankenwereld gegidst. Tijdens de lezing en het debat en in het programmaboekje vertellen ze over de drijfveren achter hun composities. TRANSIT is een avontuurlijke festival waar nieuws te ontdekken valt en dat altijd verrassingen in petto heeft.

Tijd en plaats van het gebeuren :

TRANSIT – festival voor nieuwe muziek
Van vrijdag 24 tot zondag 26 oktober 2008

Kunstencentum STUK
Naamsestraat 96
3000 Leuven

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.festival.be

Uiteraard mag je ook hier de komende dagen nog heel wat meer info verwachten.

Extra :
Transit stimuleert internationale, muzikale kruisverbanden. Een gesprek met programmator Mark Delaere over het geheim van zijn succes, en de ‘onbegrijpelijke afwezigheid’ van Klara. Rudy Tambuyser op www.knack.be, 16/10/2008
Aankondiging Transit Festival 2008, Koen Van Meel op Kwadratuur.be, 1/10/2008