Spectra Ensemble focust op jong Vlaams compositietalent

Kris De Baerdemacker Enkele jonge en ambitieuze componisten geven samen met Luc Brewaeys de aftrap van het TRANSIT-festival. Brewaeys is zonder twijfel één van de grootste hedendaagse componisten in Vlaanderen, zeker op het vlak van orkestmuziek. In OBAN uit 1996 vertaalt Brewaeys de ronde en diepe smaak van de single malt whisky in spannende klankkleuren en in een keuze voor overwegend lage instrumenten. Brewaeys componeerde ook een nieuw ‘whisky-werk’ in opdracht van TRANSIT. Dat wordt, naar eigen zeggen, een meesterwerk. Kris De Baerdemacker en Daan Janssens presenteren voor het eerst een nieuw werk op het TRANSIT-festival.

Kris De Baerdemacker : ” Music for 14 Players is in opdracht geschreven van het TRANSIT festival en bestaat uit 3 korte stukken. Bij elk stuk is het de bedoeling de luisteraar mee te sleuren in een muzikaal betoog. De composities zijn bijgevolg doorspekt van retoriek.”

Daan Janssens : ” Voor étude scénographique – een compositie voor mezzosopraan en zes instrumenten – vertrok ik van een ode van Ricardo Reis (één van de heteroniemen van de befaamde Portugese schrijver Fernando Pessoa), waarvan het grootste deel van de tekst ook effectief in de compositie te horen is. De eerste en laatste woorden zijn echter enkel virtueel aanwezig. Pequena vida consciente, sempre Da repetida imagem perseguida Do fim inevitável, a cada hora …. Eindig leven, wetend leven, altijd Achtervolgd door het herhaalde beeld Van het fatale eind, zichzelf steeds weer … In de compositie werk ik voornamelijk met verschillende al dan niet instrumentgebonden korte motieven en muzikale gestes. “

Luc Brewaeys : “Cardhu is het voorlaatste werk in mijn reeks van composities die de naam van een single malt whisky dragen. Het is geschreven voor acht muzikanten en is – in de eerste plaats – een verdere exploratie van de spectraal-harmonische eigenschappen die ik – in zekere zin – ontdekte in mijn opera L’uomo dal fiore in bocca zo’n twee jaar geleden. De muziek is in wezen nog steeds spectraal, maar ik breid de harmonieën uit door.”

Annelies Van Parys : ” Van Spectra naar spectraal naar kleuren is een kleine stap. Colours vertrekt dan ook vanuit de idee van kleuren uit het spectrum. Kleuren worden klankkleuren. Rood, oranje, geel, groen, hemelsblauw, indigo en violet staan telkens voor een ander toonspectrum, een ander temperament. Zoals de trillingsfrequentie van de achtereenvolgende kleuren telkens stijgt, zo verkort de duur van elk deel. Delen die overigens niet duidelijk waarneembaar zijn, maar eerder als kleuren in elkaar overvloeien. Om het kleurrijke effect te versterken, speelt het ensemble niet de hele tijd tutti. Enkel in het begin, op het eind en in het centrale deel van het stuk, spelen alle instrumenten samen. Tussendoor wisselen 2 kleurencombinaties elkaar af: blazers worden aan de piano gehecht en strijkers komen samen met het slagwerk naar voor. Het muzikale materiaal is – hoe kan het ook anders- hoofdzakelijk spectraal waarbij ik intuïtief kleuren aan noten linkte die dan de grondnoot van het betreffend spectrum vormden. Ook het verbinden van temperamenten aan kleuren gebeurde eerder subjectief. Kleuren en gevoelens, ze worden wel vaker met elkaar in verband gebracht. Daarom een klein citaat (van de 17de eeuwse Franse schilder Chardin) tot besluit: On se sert des couleurs, mais on peint avec le sentiment …

Programma :

  • Kris De Baerdemacker, Music for 14 players
  • Daan Janssens, Etude scénographique
  • Luc Brewaeys, Cardhu, OBAN
  • Annelies Van Parys, Colours for Spectra

Tijd en plaats van het gebeuren :

Spectra Ensemble @ Transit Festival
Vrijdagdag 24 oktober 2008 om 20.30 u
Kunstencentum STUK
Naamsestraat 96
3000 Leuven

Meer info : www.festival.be en www.spectraensemble.com

Bron : teksten Transit Festival

Kris De Baerdemacker : www.krisdebaerdemacker.be en www.matrix-new-music.be
Annelies Van Parys : www.anneliesvanparys.be , anneliesvanparys.spaces.live.com en www.matrix-new-music.be
Daan Janssens : www.nadarensemble.be
Luc Brewaeys : www.lucbrewaeys.com en www.matrix-new-music.be

Elders op Oorgetuige :
TRANSIT : voer voor muzikale avonturiers, 18/10/2008
Spectra Ensemble plaatst jonge Vlaamse componisten in de kijker, 27/02/2007