Messiaens monumentale pianowerk ‘Vingt Regards sur l’Enfant Jésus’ in Brugge en Brussel

Olivier Messiaen De ‘Vingt Regards sur l’Enfant Jésus’ vormen zowel het meest omvangrijke (twintig delen, goed voor twee uur muziek) als compositietechnisch gezien het meest ambitieuze solopianowerk van Olivier Messiaen. In het Messiaenjaar 2008 kan dit dan ook moeilijk ontbreken. De twintig meditaties op het mysterie van Christus tonen de diepe katholiek-religieuze drijfveren van Messiaen, terwijl de opmerkelijke ritmische en harmonische procedés in 1944 nieuw terrein voor de hedendaagse muziek verkenden. Jean-Philippe Collard, een virtuoos vertolker van het Franse repertoire, plaatst in het Concertgebouw Brugge de vernieuwingen van Messiaen weer in context door delen uit de Vingt Regards te combineren met pianowerk van Maurice Ravel en Francis Poulenc. De confrontatie toont dat Messiaen meer met zijn voorgangers gemeen heeft dan je zou denken.

Pierre Laurent Aimard brengt deze week Messiaens ‘Vingt Regards sur l’Enfant Jésus’ integraal in Flagey. Aimard kruiste in zijn muziekloopbaan het pad van heel wat grote componisten. Messiaen beschouwde hem als zijn adoptiefzoon, en hij was erg geliefd bij de grote na-oorlogse componisten (Boulez, Kurtag, Ligeti). Aimard werd zo een sleutelfiguur van de hedendaagse muziekwereld, en ook van de klassieke muziek. Toch is deze pianist een onafhankelijke en vrije geest gebleven, die dankzij zijn vroege bekendheid met veel vrijheid muzikale keuzes heeft kunnen maken. Hij is ook een pedagoog in hart en nieren. Aangezien hij vaak veel ruimte krijgt van de artistieke directeurs, kan hij voortdurend bruggen bouwen tussen het repertorium en de nieuwe creatie. In het kader van Ars musica brengt hij in Flagey een interpretatie van ‘Vingt Regards sur l’Enfant Jésus’, een gigantisch werk van Messiaen dat hij reeds voor de opname van een unaniem gelouwerde cd heeft uitgevoerd. De vroegere leerling, en nu virtuoos muzikant, zal tijdens dit unieke concert, via de uitvoering van dit werk dat hij als geen ander kent, een passend eerbetoon brengen aan de componist die dit jaar 100 zou zijn geworden.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jean-Philippe Collard: Ravel, Poulenc, Messiaen
Donderdag 27 november 2008 om 20.00 u
(Inleiding door Elise Simoens om 19.15 u)
Concertgebouw Brugge
’t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be
——————–
Pierre-Laurent Aimard : Olivier Messiaen, Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus
Vrijdag 28 november 2008 om 20.15 u
Flagey – Studio 4

H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.flagey.be

Extra :
Olivier Messiaen : www.messiaen2008.com en www.oliviermessiaen.org
Olivier Messiaen (1908 – 1992): Exotische volgelkenner, op www.musicalifeiten.nl
Review : Olivier Messiaen, ‘Visions de l’Amen’, Tristan Faes op Kwadratuur.be, 09/12/2006
Messiaen: cd-recensies op www.musicalifeiten.nl
Olivier Messiaen, Harry Mayer op www.mayertjes.nl

Bekijk ook : Olivier Messiaen en Vingt Regards sur l’Enfant Jésus op Youtube

Elders op Oorgetuige :
Gratis tickets voor het Brussels Philharmonic in Flagey, 20/11/208
Vingt Regards sur L’Enfant-Jésus : monumentaal werk van Messiaen op Midis-Minimes, 19/07/2008
De muzikale taal van Olivier Messiaen, 5/03/2008
Colloquium : De Messiaen Generatie, 4/03/2008
Olivier Messiaen en de christelijke inspiratie, 4/03/2008
Olivier Messiaen : een leven gewijd aan het onderzoeken van ritmiek, kleur en ornithologie, helemaal in het teken van het katholieke geloof, 2/03/2008
Hommage aan Olivier Messiaen, 13/02/2008