The armed man en Songs of experience in het conservatorium van Gent

Lucien Posman & Karl Jenkins Donderdag brengt het koor en instrumentaal ensemble van het Conservatorium Gent o.l.v. Marc Michael De Smet een concert met werk van Karl Jenkins en Lucien Posman. Van Jenkins staat ‘The armed man‘ voor koor en instrumental ensemble op het programma, van Posman wordt een selectie uit ‘Songs of experience‘ voor kamerkoor a cappella gebracht.

Lucien Posman (1952) is een voorvechter van ‘neonormaliteit’ in de wereld van de moderne muziek. Zijn muziek kan tot het postmodernisme worden gerekend. In zijn latere werken hanteert hij de Toonklok-compositiemethode van Peter Schat. Posmans oeuvre omvat een zestigtal werken, waaronder een symfonie, een opera, kamermuziek voor diverse bezettingen en een relatief groot aantal vocale werken, vooral op teksten van William Blake.

Posmans Blake-werken vormen het belangrijkste deel van zijn oeuvre. Zij omvatten zes cantates, zes koorliederen en 25 Songs of Experience. Deze laatste werden getoonzet als koor- of sololiederen. Dit deed Posman in vier bundels Songs of Experience, de eerste gecomponeerd in 1988, de laatste in 1996. Het symbolische van Blake’s filosofische teksten wordt muzikaal weergegeven d.m.v. een beperkt aantal ideeën die consequent worden volgehouden. De spanningscurve van de – direct aansprekende – muziek omschrijft hijzelf als “neonormaal-retorisch”.

Karl Jenkins (1944) is een bekend Engels componist die vijf jaar geleden – in 2003 – een hit schreef: The armed man: A mass for peace (To the victims of Kosovo). Deze werd zo populair dat hij de voorbije zomer in Londen door 3000 koorzangers werd uitgevoerd.
De muzikale basis waarop Karl Jenkins zijn meesterwerk bouwde, is het bekende, Franse-middeleeuwse volkslied: L’homme armé. Dat lied was toen zo bekend dat vermaarde componisten als Guillaume Dufay, Luigi Palestrina en vele anderen dit lied als thema voor hun mis kozen. Goed gezelschap dus.

Geen vrolijk lied, helaas, waar het de tekst betreft:

Een gewapend man moet men vrezen
Overal werd verkondigd
Dat elkeen zich moet beschermen
Met een maliënkolder.

Vandaag zijn het geen maliënkolders meer, maar hoogtechnologische, massavernietigingswapens. Met andere woorden: de wereld is nog steeds – en meer dan ooit – in oorlog. En de roep om vrede weerklinkt – toen als nu – heftig en wanhopig.
Literair volgt Jenkins een bepaald recept: de klassieke missteksten (Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei), aangevuld met geëngageerde pacifistische en waarschuwende gedichten van bekende internationale auteurs.
De populariteit van The armed man berust op de muzikaal geslaagde mix van klassieke en populaire ingrediënten. Karl Jenkins schrijft voor een breed publiek: geslaagde melodieën, prettige ritmes, heldere opbouw, trefzekere climaxen, pakkende effecten.
Ook voor uitvoerders is dit een dankbare compositie. Hoe zou je anders 3000 vrijwilligers samen krijgen? In Gent doen ze het met 80. Tachtig studenten van het Gentse conservatorium zullen garant staan voor een kwalitatieve uitvoering die lang zal heugen. Voor The armed man. A mass for peace, is geen beter decor denkbaar dan een van de Antwerpse forten. Het militaire kader en de openlucht site zal bijdragen tot een inspirerende uitvoering en een pakkende, zinvolle uitwerking op de toehoorders.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Koor en instrumentaal ensemble van het Conservatorium o.l.v. Marc Michael De Smet : Jenkins, Posman
Donderdag 11 december 2008 om 20.00 u
Koninklijk Conservatorium Gent – Miryzaal

Hoogpoort 64
9000 Gent

Meer info : cons.hogent.be

Extra :
Lucien Posman op www.matrix-new-music.be
Karl Jenkins : www.karljenkins.com
Review : Karl Jenkins ‘Quirk: The Concertos’, Bart Cypers op Kwadratuur.be, 25/11/2008

Elders op Oorgetuige :
Antwerps Conservatorium plaatst Lucien Posman in de kijker, 5/05/2008

Bekijk alvast een fragment uit “The Armed Man” van en o.l.v. Karl Jenkins (Youtube, 27/01/2007, 6’19”)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ezFNIyyGT2o&w=425&h=344]

en meer van Karl Jenkins op Youtube