L’Nfer mixt Frank Zappa & Benedictus XVI

Ictus Is L’Nfer van de jonge Franse componist François Sarhan (1972) een concert, muziektheater, een luisterspel of live radio? Is het beat poetry, nieuwe muziek of postrock? Het is dat alles tegelijk.

Samen met negen muzikanten gaat de componist-acteur-dirigent-zanger de politieke en de muzikale actualiteit te lijf. Hij maakt daarbij gebruik van informatica, samples en veel stemmen die het muzikale verloop bepalen. De bronnen zijn uiteenlopend: vooraf opgenomen stemmen (kinderen, predikanten), experimentele rock (Soft Machine, Robert Wyatt, Frank Zappa) en originele muziek van Sarhan zelf. Dat alles volgt elkaar op als op de radio: wereldnieuws gemixt met allerhande weetjes (paus Benedictus XVI die het principe van het voorgeborchte afschaft, de staat van de luchtvaart, opsporingspamfletten in de Londense metro,…).

Ictus treedt aan in een heuse rockbezetting (klarinet, trompet, gitaren, Hammondorgel, viool, contrabas, basgitaar, drums, computer en stemmen) en switcht met verbazend gemak tussen pop, hedendaags klassiek en spoken word.

Het theater en de concertzaal voorbij, is L’Nfer eerder als ‘live-radio’ gedacht waarop negen muzikanten samen met de componist-acteur-dirigent-zanger dieper ingaan op politieke en muzikale actualiteit. Van kamermuziek tot progrock, met de nodige informatica, samples en veel stemmen die het muzikale verloop bepalen gaat het hier om alles behalve provocatie. Wel zijn de details belangrijk, de conversatie, het engagement alsof een en ander zich ’s avonds onder vrienden afspeelt. Desondanks blijft er naar het einde toe vooral een sfeer van vergankelijkheid hangen.
De voordracht is vastgelegd op het ritme en de beweging van een ietwat nerveuze spreker: een actieve dictie die uiteindelijk wordt in muziek omgezet. Dit gebeurt in imitaties, herhalingen, in een vrij contrapunt of in remix. Het geheel wordt zeer subtiel versterkt, belicht en geharmoniseerd.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ictus & François Sarhan : L’Nfer, un point de détail
Woensdag 17 december 2008 om 20.30 u

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel

Meer info : www.kaaitheater.be en www.ictus.be

François Sarhan : fsarhan.net