Workshop Claudio Baroni in deSingel

Claudio Baroni Vrijdagnamiddag geeft componist Claudio Baroni in deSingel uitleg en informatie rond de technieken die hij gebruikt in zijn ‘InCircles II‘. Een workshop voor componisten en musici in het kader van Laboratorium Hedendaagse Muziek, een samenwerking tussen Champ d’Action, Conservatorium Antwerpen en deSingel. Dit toonmoment staat niet alleen open voor professionelen en studenten, ook het geïnteresseerde publiek is welkom.

De Argentijnse componist Claudio Baroni (1965) studeerde piano en sonologie in Buenos Aires, en sinds 1998 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Clarence Barlow, Gilius van Bergeijk en Martijn Padding. Sindsdien woont en werkt hij in Nederland en schreef hij composities voor vele ensembles en festivals.

Het Output festival vroeg hem in 2007 om een stuk te componeren in dezelfde bezetting als Lois Vierk’s Red Shift, wat resulteerde in InCircles II voor vier musici (elektrische gitaar, cello, synthesizer/piano, percussie). Baroni haalde zijn inspiratie bij de video-installatie The Veiling van kunstenaar Bill Viola, waarin beelden van een man en vrouw die in nachtelijke landschappen bewegen, worden geprojecteerd op sluiers van losjes opgehangen stof, waarbij de man en vrouw elkaar langzaam naderen van het donker naar het licht, en elkaar in het midden doorkruisen. InCircles II bestaat uit twee delen als twee personages: het eerste beweegt zich rond een enkel accoord, in voortdurende expansie; het tweede, meer statisch en veraf, kan worden gezien als tegenhanger. De elektrische gitaar is de spil van het werk, dat wordt gekenmerkt door de natuurlijke harmonische samenhang tussen gitaar en cello en een rijk netwerk van boventonen, gecreëerd uit de nauwe samenhang van klankkleuren uit de synthesizer.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Champ d’Action : Workshop Claudio Baroni + toonmoment
Vrijdag 23 januari 2009 van 15.00 u tot 18.00 u
deSingel – Studio 3

Desguinlei 25
2018 Antwerpen
Gratis toegang

Meer info : www.desingel.be en www.champdaction.be

Elders op Oorgetuige :
Dag in de Branding opent met Vlaams-Nederlandse hommage aan Lois Vierk, 22/05/2008
OUTPUT Festival plaatst elektrische gitaar in de kijker, 27/09/2007