Laboratorium Champ d’Action met Phill Niblock in deSingel

Phill Niblock Dinsdag is de Newyorkse componist en filmmaker Phill Niblock te gast in deSingel in het kader van Laboratorium Hedendaagse Muziek, een samenwerking tussen Champ d’Action, Conservatorium Antwerpen en deSingel. Niblock is een van de belangrijkste pioniers van de minimal music en zijn films zijn van een ongekende schoonheid. Hij vertelt over zijn werk met muziek en beeld. De lezing is in de eerste plaats gericht op de deelnemers van de workshop maar staat ook open voor het geïnteresseerd publiek.

De Amerikaanse minimalistische componist Phil Niblock (1933) voorziet zijn live shows graag van videobeelden en wordt daarom vaak omgedoopt tot multimediakunstenaar. Sinds eind jaren zestig kan zijn carrière voor een groot stuk gekaderd worden in de Experimental Intermedia Foundation, waarvan hij in 1985 directeur werd. Zijn stukken worden gekenmerkt door simultane tonen die een heel compacte en bedrieglijk statische indruk wekken.

Laboratorium is een gezamenlijk project (schooljaar 2008-2009) van deSingel, het Conservatorium Antwerpen en Champ d’Action dat tot doel heeft alle studenten muziek (jazz, schriftuur, compositie, uitvoerende musici…) een schooljaar lang onder te dompelen in de hedendaagse muziek met een sterke focus op het gebruik van elektronica in nieuwe muziek en op het werk van volgende componisten: Karlheinz Essl, Tim Vets, Arne Deforce, Claudio Baroni en Phill Niblock.

De studenten krijgen een jaar lang begeleiding van componisten en musici van Champ d’Action, in de vorm van workshops en toonmomenten. Kers op de taart is een groot slotconcert in deSingel op zaterdag 28 maart 2009 in deSingel.

De bedoeling van het project is om de studenten praktijkervaring mee te geven in een ideaal en experimenteel kader. Champ d’Action coördineert het project, engageert componisten en musici om het geheel mee vorm te geven en zorgt samen met deSingel voor de logistieke ondersteuning.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Champ d’Action : Laboratorium Phill Niblock
Dinsdag 17 februari 2009
Workshop van 10.00 tot 15.00 u – toonmoment en lezing om 15.00 u
deSingel – Studio 3

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.champdaction.be

Phil Niblock : www.phillniblock.com, www.touchmusic.org.uk en www.youtube.com