Minder bekende Amerikaanse muziek tijdens de Week van de Hedendaagse Muziek in Gent

American Arts Festival In de week van 2 tot 6 maart 2009 organiseert vzw Muzikon in samenwerking met het Conservatorium Gent naar jaarlijkse traditie een reeks concerten rond hedendaagse muziek. Op het programma minder bekende Amerikaanse muziek gebracht door Vlaamse en Amerikaanse muzikanten, want de Week van de Hedendaagse Muziek maakt dit jaar deel uit van het veertiendaagse American Arts Festival.

Het is in de eerste plaats de bedoeling Vlaanderen en Gent te confronteren met de Amerikaanse muziekcultuur, en deze zowel historisch als actueel ‘gezamenlijk’ te bestuderen en aandacht te schenken. Het betreft dan niet (zozeer) enkel de verspreiding van de bekende grote namen dan wel het ontsluiten van een voor Vlaanderen minder bekend Amerikaans muzikaal en pedagogisch erfgoed, herkenbaar binnen een contextueel referentiekader.

Anderzijds wordt ook sterk gefocust op Vlaanderen en zal een delegatie van Amerikaanse musici, docenten aan de BaylorUniversity- School of Music en andere musici uit Europa ondergedompeld worden in het levensecht muzikaal Vlaanderen.

Ze zullen kennis maken met de werking van het Conservatorium Gent, met DKO, met Vlaamse muziekbibliotheken en hun overvloed aan onontsloten erfgoed, met educatieve verenigingen en centra, met de werking van steunpunten en verenigingen uit de amateurswereld (Vlamo, Koor en Stem, enz.), met Vlaamse componisten en hun werken, met Vlaamse musici.

De ontmoetingen met Amerikaanse professionele musici zal resulteren in een wederzijdse inspirerende artistieke verrijking, zowel naar creatie en uitvoeringspraktijk als naar repertorium. Vlaamse musici krijgen de gelegenheid te werken onder leiding van Amerikaanse professionele musici en componisten en zullen een artistiek onderbouwde en verruimende visie op het repertorium en de uitvoeringspraktijk ontwikkelen.

De artistieke verbreding uit zich in het feit dat heel wat verenigingen uit de verschillende geledingen van het artistieke veld actief bij het gebeuren betrokken worden en deel uitmaken van het ontmoetingsplatform voor uitwisseling van artistieke visie, ideeën en ervaringen.

Er wordt ook een heel ruim luisterplatform aangeboden voor de luisteraars in Vlaanderen, die de gelegenheid krijgen kennis te maken met een eerder onbekend muziekrepertorium.

Tijdens de Week van de Hedendaagse Muziek staat er elke dag een middag en een avondconcert op het programma. De concerten worden verzorgd deels door de musici uit Baylor, deels door docenten en studenten van het Conservatorium Gent. Er vinden ook gezamenlijke concerten plaats : een soliste uit Baylor concerteert met het Emanon ensemble, een dirigent uit Baylor leidt het Harmonieorkest van het Conservatorium Gent, … en het Vlaamse ensemble Emanon kreeg een compositieopdracht van de Gentse componist Frank Nuyts. Werk van Amerikaanse en Vlaamse componisten wordt telkens naast elkaar geplaatst. En gedurende de hele week worden in de inkomsthal van het Conservatorium kortfilms en foto’s van het KASK geprojecteerd.

Programma :

Maandag 2 maart 2009 om 13.00 u – Baylor in concert I
Soon Cho, zang, Lesley Sisterhen, piano, Vincent de Vries, piano, Scott Mc. Allister, piano
Werk van hedendaagse Amerikaanse componisten

Maandag 2 maart 2009 om 20.00 u – M&M Orchestra : C. Nancarrow, music for 2 playerpianos
Een productie van Logos Foundation
uitvoerders : Kristof Lauwers, Yvan Vander Sanden, Sebastian Bradt, Hans Roels, GodfriedWillen Raes (algemene leiding)

Dinsdag 3 maart 2009 om 13.00 u – ‘Ornette Coleman : The Shape of Jazz to Come’ (the harmolodic concept)
Bart Maris (trompet – concept – arrangement), Edward Capel (altsax), Peter Vandenberghe (piano), Giovanni Barcella (drums), Kristof Roseeuw (contrabas)
www.ornettecoleman.com

Dinsdag 3 maart 2009 om 20.00 u – Baylor in concert II
Intro Scott Mc Allister om 19.15 u
Michael Jacobson, sax – Todd Meehan, percussie – Vincent de Vries, piano – Soon Cho, zang – Lesley Sisterhen, piano – Sue Jacobson, viool
Werk van hedendaagse Amerikaanse componisten

Woensdag 4 maart 2009 om 13.00 u – Baylor in concert III
Eka Gogichashvili,viool – Gary Hardie, cello – Vincent de Vries, piano
Werk van hedendaagse Amerikaanse componisten

Woensdag 4 maart 2009 om 20.00 u – Emanon Ensemble & Soon Cho
Werk van André Laporte, Charles Camilleri, Frank Nuyts (creatie) en Scott Mc Allister
www.emanon.be

Donderdag 5 maart 2009 om 13.00 u – Jong geïnspireerd
Jonge componisten van het Conservatorium Gent presenteren werk aan de Amerikaanse delegatie

Donderdag 5 maart 2009 om 20.00 u – Baylor in concert IV
Intro Scott Mc Allister om 19.15 u
Eddy Vanoosthuyse, klarinet – Eka Gogichashvili, viool – Vincent de Vries, piano – Mike Jacobson, saxofoon – Todd Meehan, percussie – Soon Cho, zang – Scott Mc Allister, piano
Werk van hedendaagse Amerikaanse componisten

Vrijdag 6 maart2009 om 13.00 u – pianorecital Daan Vandewalle
Pianomuziek van Gordon Mumma
www.daanvandewalle.com

Vrijdag 6 maart2009 om 20.00 u – Harmonieorkest van het Conservatorium Gent o.l.v. Dirk Brossé en Eric Wilson
Werk van Leonard Bernstein, Alfred Reed, John Corigliano, Scott McAllister, William Schuman, Carter Pann en Frank Ticheli

Tijd en plaats van het gebeuren :

Week van de Hedendaagse Muziek : Amerikaanse Muziek
Van maandag 2 tot vrijdag 6 maart 2009

Koninklijk Conservatorium Gent
Hoogpoort 64
9000 Gent

Alle verdere info vind je op www.hogent.be/hedendaagsemuziek en www.ivme.be
Baylor University/School of Music : www.baylor.edu

Uiteraard mag je ook hier de komende dagen nog meer info verwachten

Elders op Oorgetuige :
American Arts Festival plaatst artistiek Vlaanderen in de kijker, 23-02-2009
Daan Vandewalle speelt Gordon
Mumma
, 17/03/2008