Erewhon : dromerige, duistere symfonie voor 150 slaginstrumenten

Hugues Dufourt “Onze auditieve sensibiliteit is als het ware binnenstebuiten gekeerd,” schrijft componist Hugues Dufourt over de muziek van vandaag. “Ze is alleen nog begaan met minimale trillingen, oneffenheden, texturen. Het plastische en vluchtige karakter van de klank en zijn minieme schommelingen zorgen voor een directe, suggestieve kracht.” In zijn symfonie voor zes slagwerkers en 150 percussie-instrumenten Erewhon ensceneert Dufourt de geboorte van de klank: golven, stromen, schitteringen, trillingen, conflicten. Trommels uit de Sahara, Turkse cimbalen en Thaise gongs vergen van de vertolkers een nieuwe manier van spelen en onbekende gebaren, waarmee ze “een denkbeeldig landschap à la Edgar Allan Poe” scheppen. Speciaal voor de verjaardag van Ars Musica keren Les Percussions de Strasbourg terug naar de bron van dit “wonderlijk stereodynamische essay”, meer dan dertig jaar na zijn première.

Hugues Dufourt (1943) is de theoreticus van de ‘spectrale’ muziek. Ook al staat hij met beide voeten in de wereld van de ‘vooruitgeschoven muziek’, toch heeft hij een levendige interne kritiek geformuleerd door het formalisme en het fetisjisme van de ‘mooie syntax’ te bestrijden. Volgens hem neemt de moderne muziek de fakkel over van de dode mythologieën en moet ze opnieuw haar Dionysische rol opnemen: de archaïsche terreur en zinsbegoochelingen doorkruisen.

Programma :

  • Hugues Dufourt, Erewhon (1972-76)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Les Percussions de Strasbourg : Erewhon
Dinsdag 10 maart 2009 om 20.15 u
Flagey – Studio 4

H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.arsmusica.be, www.flagey.be en www.percussionsdestrasbourg.com

Review :
Verjaardagseditie Ars Musica begint met oerknal, Maarten Beirens in De Standaard, 12/03/2009

Extra :
De musicus volgens de filosoof – een ontmoeting met Hugues Dufourt, Pierre Goldé op www.arsmusica.be, 1992
Gesprek met Hugues Dufourt, Bastien Gallet op www.arsmusica.be, 2002
Portret Hugues Dufourt op www.arsmusica.be
Hugues Dufourt op brahms.ircam.fr
Hugues Dufourt, ‘The Watery Star’ op Kwadratuur.be (met tijdelijke audio)

Elders op Oorgetuige :
Ars Musica viert twintigste verjaardag, 7/03/2009