Hugues Dufourt & Mark Andre : akoestische bliksemschichten en luchtspiegelingen

Hugues  Dufourt Een eerbetoon aan twee Franse componisten: de melancholische Hugues Dufourt houdt van Saturnus, Mark Andre is veeleer sideraal en aanhanger van Mars. Twee ‘prinsen der duisternis’ die zich ontladen met bizarre flitsen en terneerdrukkende klanken. Twee ontdekkingsreizigers die graag vertoeven in streken die moeilijk in kaart zijn te brengen. Twee betoverende tovenaars, koningen van de akoestische luchtspiegeling… Muzikale dichtkunst om zonder reserve van te proeven, koude rillingen inbegrepen.

Na het succesvolle concert van Champ d’Action onder leiding van Arne Deforce tijdens de editie 2008 van Ars Musica in Flagey, werd onmiddellijk beslist om ook voor 2009 opnieuw met Deforce in zee te gaan. Net als vorige keer is hij als curator in samenspraak met festivaldirecteur Laurent Langlois verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma en zal hij het concert opnieuw dirigeren.

Arne Deforce is al sedert de beginjaren één van de sterkhouders van Champ d’Action. Als cellist speelde en speelt hij nog steeds op zeer regelmatige basis bij het ensemble. Daarnaast heeft hij al enkele jaren een boeiende en bloeiende solocarrière uitgebouwd met een sterke focus op de hedendaagse uitvoeringspraktijk. Sedert enkele jaren is de samenwerking verder geïntensifieerd en is Arne ook meer en meer betrokken als gesprekspartner en curator voor bepaalde projecten en sinds kort ook als dirigent. De muziek van Mark Andre is het uitgangspunt voor een nieuw programma waarin Champ d’action de luisteraar meeneemt naar de uiterste grenzen van de intrinsieke kwaliteiten van het instrument zelf, van het ensemble en de concertzaal en in zijn finale bestemming van het luisteren zelf, de stilte, of anders gezegd de kunst van het horen.

Programma :

  • Mark Andre, Ab I voor vier instrumenten (1996-1997)
  • Mark Andre, Zum staub sollst du zurückkehren voor zeven instrumenten (2005)
  • Hugues Dufourt, The Watery Star voor acht instrumenten (1993)
  • Hugues Dufourt, La Tempesta d’après Giorgione voor ensemble (1976-1977)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Champ d’Action : Hugues Dufourt, Mark Andre
Zaterdag 14 maart 2009 om 20.15 u
(Musicologisch Café : Mark Andre & Harry Halbreich om 19.00 u )
Flagey – Studio 4

H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.arsmusica.be, www.flagey.be en www.champdaction.be

Extra :
Mark Andre op www.arsmusica.be en www.composers21.com
De musicus volgens de filosoof – een ontmoeting met Hugues Dufourt, Pierre Goldé op www.arsmusica.be, 1992
Gesprek met Hugues Dufourt, Bastien Gallet op www.arsmusica.be, 2002
Portret Hugues Dufourt op www.arsmusica.be
Hugues Dufourt op brahms.ircam.fr en www.henry-lemoine.com
Hugues Dufourt, ‘The Watery Star’ op Kwadratuur.be (met tijdelijke audio)

Elders op Oorgetuige :
Jan Michiels brengt Dufourt, Schubert, Liszt en Ligeti in Flagey, 9/03/2009
Erewhon : dromerige, duistere symfonie voor 150 slagwerkers, 7/03/2009
Ars Musica viert twintigste verjaardag, 7/03/2009